OTVOREN RASIZAM VLASTI U ITALIJI: Muzej dozvoljava popuste isključivo Arapima, Italijani protestvuju (VIDEO)

Egipatski muzej u Torinu ponudio je popust na period od 3 meseca isključivo za osobe arapskog porekla. Braća Italije desno orijentisana partija i novi koalicijoni partner Silvija Berlsukonija i Severne Lige organizovala je protest, nakon što je muzej implementirao novu politiku koja diskriminiše Italijane, jer ne mogu da ostvare pravo na popust pošto nisu određenog porekla. 

Direktor muzeja Kristina Greko pravda rasizam (Foto: Screenshot)

Đorđa Melini lider stranke stojala je iza transparenta „Ne islamizaciji“ i optužila je muzej da diskriminiše Italijane. Direktor muzeja Kristian Greko pokušao je da odgovori rečima da niko ne protestvuje kada studenti dolaze besplatno u muzej utorkom.

Međutim njegov komentar je okarkterisan kao neprimeren, jer su studenti socijalni sloj, to jest mogu biti raznog etničkog porekla uslov za studiranje nije nacionalna pripadnost, dok je popust koji je postavljen za arpaske posetioce u svojoj osnovi povezan sa etničkim poreklom i rasnom pripandošću, pa samim time isključuje ljude ne-arapskog porekla.

Ministar kulture Dario Franceskini izrazio je podršku ovoj politici direktora muzeja izraživši potpunu podršku direktoru nazvavši ga sposobnom osobom sa internaionalnim iskustvom. Međutim ministar Frančeskini nije obrazložio kako politika davanja popusta na etničkoj osnovi nije diskriminatorska.

Video žustre svađe ispred muzeja u Torinu možete pogledati ovde:

Problemi sa migracijom u italiji povezani su nekontrolisanim porastom broja migranata nakon krize koja je počela pre 3 gdoine. Migracija je jedna od glavnih tačaka političkog raskola u zemlji, jer levo orijentisana vlast u Italiji insistira da se nastavi sa primanjem migranata zbog njihove sklonosti da glasaju za levo i liberalno orijentisane stranke, dok se stranke desne orijentacije zalažu za bezbedne granice.

Zvanični Brisel se nije oglasio po pitanju ovog slučaja diskriminacije na osnovu rasne i jezičke pripadnosti.

Izvor: Dnevna Gazeta/ Quartz media

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite