OTVORENA DŽAMIJA U BEOGRADU: Tvrde da su je čekali 100 godina, iako Bajrakli džamija postoji od 1575.godine

Naporima Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) sa sedištem u Novom Pazaru, koju predvodi naslednik Muamera Zukorlića dr Mevlud Dudić, u Beogradu je, u Bulevaru kralja Aleksandra u centru grada, svečano otvorena džamija (mesdžid) u kojoj će muslimani koji žive u glavnom gradu Srbije. Rešad Plojović jedan od čelnika islamske zajednuce u Srbiji tvrdi da nakon 100 godina muslimani imaju mesto za praktikovanje svoje vere, iako je Bajrakli Džamija u Beogradu sagrađena još 1575 godine i još uvek stoji u centru naše prestonice.

Rešad Plojović (Foto: Screenshot)

– Nakon stotinu godina, naši vernici će imati mesto na kome će moći da se napajaju čistom i iskrenom verom – rekao je Rešad Plojović, jedan od čelnika Mešihata IZuS i direktor Medrese u Novom Pazaru.

Nakon klanjanja prve džuma-namaza na bosanskom jeziku, a potom i na arapskom, vernicima se obratio i poglavar IZuS dr Mevlud Dudić.

– Ovo je otvaranje nove stranice u poglavlju muslimana u Srbiji. Posle stotinu godina, uzvišeni Alah se smilovao da mi budemo prva generacija koja će u centru Beograda boraviti u novoj božjoj kući. Ovo je mesto jedinstva, a nikako mesto razdvajanja. Nadamo se da će ovo biti odskočna daska za otvaranje islamskog centra u prestonici Srbije – naglasio je Dudić.

Međutim uprkos izjavama da su muslimani u Beogradu čekali 100 godina da bi imali mesto „na kome će moći da se napajaju čistom i iskrenom verom“ kako kaže Plojović istina je potpuno drugačija. Muslimani u Beogradu imaju takvo mesto još od 1575. godine kada je sagrađena Bajrakli džamija, koja je samo privremeno konvertovana u katoličku crkvu  od 1717 do 1739 godine, a zatim je od 1741 ponovo puštena u funkciju kao džamija.

Osim Barjakli džamije, muslimani u Beogradu imaju još nekoliko mesdžida (mesta za klanjanje).

Izvor: Vesti-online/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite