TRAMP ULAŽE 24 MILIJARDE U VOJSKU: Najviše novca ide za bombe B61, najopasnije oružje na svetu! (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp namerava da uveća i modernizuje nuklearni arsenal svoje zemlje, uprkos težnjama ostatka međunarodne zajednice ka denuklearizaciji. On je izdvojio 24 milijarde dolara za unapređenje nuklearne trijade – za kopneni, vazdušni i pomorski strateški arsenal. Spekuliše se da će najveći deo tog novca ići na modernizaciju bombe B61, koja se smatra najopasnijim oružjem ikad napravljenim.

Donald Tramp predsednik SAD (Foto: Flickr)

Jači nego ikad

Tramp je u ponedeljak uveče potpisao novi predlog zakona o budžetu, koji za fiskalnu 2019. iznosi 4,338 biliona (4.338 milijardi) dolara.

Od toga, čak 716 milijardi dobiće Pentagon, na šta je šef Bele kuće posebno ponosan.

– Naša vojska će biti jača nego ikad pre. Volimo našu vojsku i ona nam je potrebna, zbog čega sam joj dao sve, i više od toga. To se dogodilo prvi put posle mnogo godina – naveo je Tramp na Tviteru.

Da je vojska SAD zaista dobila sve, potvrdio je i šef Pentagona DŽejms Matis, zvani Besni pas.

– Dobili smo sve šta smo hteli – istakao je Matis.

Stručnjaci spekulišu da će većina para odvojenih za nuklearni arsenal otići na modernizaciju B61, čije je unapređenje počelo pre više od dve godine.

– Pentagon sada, nakon što je dobio sve šta mu je trebalo, može da završi unapređenje B61 i od nje napravi supernuklearnu bombu, kao što je planirano. To je 12. modernizacija čuvene bombe, zbog čega će nositi oznaku B61-12. Ona je već jednom testirana, ali su probe stale zbog nedostatka para – navode analitičari.

U pitanju je bomba koja je razvijena tokom Hladnog rata 1963, a u upotrebu je ušla 1968, tako da je u službi 50 godina. Nazvana je najopasnijim oružjem zbog toga što njena razorna moć može da se podešava. Tačnije, jačina eksplozije može da se podesi da bude između 300 i čak 50.000 tona TNT, zbog čega se bomba ubraja i u taktičko i u strateško naoružanje.

Američka vojska već uveliko radi na poboljšanju njenih performansi. Namera je da bomba B61 postane prva navođena nuklearna bomba u arsenalu SAD. Ona će dobiti sopstveni sistem za navođenje, tako da će biti preciznija nego ikad. Nekada je pogađala metu sa odstupanjem od 116 metara, a sada bi to trebalo da bude smanjeno na 30 metara. Takođe, bomba bi trebalo da ima snagu da probije i podzemna skloništa i bunkere.

Test u Severnoj Koreji

Bezbednosni stručnjaci strahuju da će Amerikanci modernizacijom nuklearne trijade narušiti stratešku ravnotežu u svetu, kao i da bi unapređenu B61 mogli da isprobaju na Severnoj Koreji.

– To su već jednom uradili, bacivši nuklearke na Japan 1945. Ako Tramp odluči da jednom za svagda reši problem Severne Koreje, neće propustiti priliku da isproba svoju supernuklearnu bombu na „živoj“ meti. Amerikanci se nisu obazirali na posledice kad su bacili nuklearke na Hirošimu i Nagasaki, tako da verovatno ni sada ne bi o tome razmišljali – upozoravaju stručnjaci.

Šta je još Tramp uračunao u budžet

1.500 milijardi za infrastrukturu

1,6 milijardi za izgradnju zida na granici sa Meksikom

12 milijardi dolara za vojne operacije u inostranstvu

6,3 milijarde za vojsku SAD u Evropi, uključujući 250 miliona za vojnu pomoć Ukrajini

19 miliona za promociju demokratije na Kubi i u Venecueli

19,6 milijardi dolara za NASA

2 milijarde za međunarodne organizacije, uključujući UN.

Bomba B61-12 

napravljena: 1963.

u upotrebi: od 1968.

verzija: 12. unapređenje B61

težina: 320 kg

dužina: 3,56 m

prečnik: 33 cm

jačina eksplozije: od 300 tona TNT do 50.000 tona TNT

preciznost: 30 m odstupanja od mete

cena unapređenja i proizvodnje: 1.000 milijardi dolara.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite