IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC: Ruska raketa „Kalibar“ može da uništi svu infrastrukturu u SAD nije potrebna nuklearka

General Lori Robinson, koja se nalazi na čelu Severne komande Oružanih snaga Sjedinjenih Država, izjavila je da njenu zabrinutost izazivaju nove ruske krstareće rakete koje imaju veći domet od svojih prethodnica.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nastupivši u komitetu Senata SAD za odbranu, Robinson je navela da nove ruske rakete pogađaju ciljeve na mnogo većim rastojanjima i da Pentagon dosad „ništa slično nije registrovao“.

Ovo je iskoristila da zatraži od senatora da podrže povećavanje izdataka na usavršavanje američke protivraketne odbrane i konstrukciju još moćnijih radara.

O mogućnostima usavršenih ruskih krstarećih raketa „Kalibar“ govorio je i poznati izraelski ekspert za bezbednost i geopolitiku Jakov Kedmi, bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“.

On je procenio da Rusija i samo tim raketama može uništiti svu bitnu vojnu i drugu infrastrukturu Sjedinjenih Država. Dakle: bez primene nuklearnog oružja.

Kedmi istovremeno oštro kritikovao novu američku nuklearnu doktrinu, a njenu postavku koja dopušta primenu tog oružja i radi „realizacije interesa“ nazvao je zločinom protiv čovečnosti. Pritom je ukazao da SAD sa istom namerom nameravaju da koriste taktičko naoružanje, uzdajući se okolnost koja ih je tokom cele dosadašnje istorije štitila – na činjenicu da ih od potencijalnih glavnih protivnika dele okeani.
Kedmi je ukazao da su Amerikanci naivni u svojoj veri da će ih okeani i dalje pouzdano štititi:

„SAD su u zabludi ako veruju da se i dalje neće ratovati na njihovoj teritoriji i da protiv njih može biti primenjeno samo strateško oružje. Međutim, to je kolosalna greška. Ono što se do juče smatralo taktičkim oružjem dometa do 5.000 kilometara – rakete „Kalibar“ i njima slične – kada se lansiraju sa morskih platformi, brodova i podmornica, mogu biti veoma efikasne. To može postati strašna opasnost po SAD. Pojavljuje se dosad nepoznati paradoks: okeani koji su dosad štitili Ameriku sada postaju njena slaba tačka“.

Kedmi je dodatno objasnio:

„Iz okeana – i Atlantskog i Tihog – mogu poletati rakete poput Kalibra. Plotun takvih raketa, lansiranih i sa zapada i sa istoka – može razoriti sve električne centrale u SAD. Dakle: jedan plotun i bez nuklearnih glava i nema više Sjedinjenih Država. Ovo je samo jedna, čak manja, mogućnost, ali sa katastrofalnim posledicama. Sada će SAD morati da ulože ogroman novac u odbranu od takvih raketa jer je Amerika potpuno nezaštićena“.

Izraelski ekspert upozorava da je Evropa u potpuno istoj situaciji:

„Jedan plotun sa 100 Kalibara i – nema više Velike Britanije! Sva njena infrastruktura – mostovi i električne centrale – sve bi bilo uništeno!“

Kedmi smatra da je Rusija od udara taktičkim raketama dobro zaštićena i samom ogromnošću svoj teritorije, a i da je pomorskom bazom u sirijskom Tartusu realno odbacila američku flotu u zapadni Mediteran.

Po njegovom mišljenju, Rusija je ranjiva iz Severnog ledenog okeana i taj problem poslednjih godina forsirano rešava i u tome ima dosta uspeha.

Kedmi je posebno ukazao da je Rusija proteklih dana testirala antiraketu koja će protivničke rakete presretati u gornjim slojevima atmosfere.

Tim antiraketama biće pojačana i protivraketna zaštita Moskve.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite