KRAJ IGRE: Orban najavio novi zakon koji će zabraniti Soroševe NVO koje podržavaju ilegalnu migraciju!

UN su označile predlog novog mađarskog zakona kao „napad na ljudska prava“, jer će omogućiti državi da zabrani rad organizacija koje predstavljaju pretnju po bezbednost države. Pored toga najavljen je i dodatni porez za one organizacija koje rade sa migrantima u zemlji, jer se tom delatnošću bave protivno odluci mađarskog naroda na referendumu da ne želi da prihvati ilegalne migrante, kao i protivno zvaničnoj politici države.

Premijer Viktor Orban (Foto: Screenshot)

Obrazloženje donošenja ovog zakona je da takve organizacije predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

Zakon je deo politike bezbednih granica, kojoj se najoštrije suprotstavio milijarder Džordž Soroš preko njegove fondacije za „Otvoreno društvo“ i takozvanih nevladinih organizacija koje primaju novac iz njegovih fondova.

Potparol komisije UN za ljudska prava Ruper Colvil je rekao da je ovo neopravdana restrikcija na pravo na slobodu organizovanja i napad na ljudska prava i civilni prostor.

Ipak sa druge strane pravo na organizovanje nije apsolutno pravo i ono u svim demokratskim zemljama ima svoje ograničenja pa se tako organizacije koje podrivaju ustavni poredak i predstavljaju pretnju po bezbednost uvek mogu zabraniti bez da se prekrše ljudska prava. Vlada Mađarske je takođe predvidela porez od 25 posto na strane donacije za NVO koji podržava ilegalnu imigraciju, kako je rekao premijer Viktor Orban motiv takvog zakona je da odvrati ilegalne migrante da dolaze u Mađarsku.

„Evropska sloboda je ugrožena i to dobrim delom od strane Soroša“, izjavio je danas mađarski lider Viktor Orban.

Izvor: Dnevna Gazeta/Rojters

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite