MATIS SLOMIO PLANOVE EU: Nema ništa od zajedničke odbrane članica EU

Evropski saveznici su priznali da je zajednička odbrana funkcija NATO i samo NATO, izjavio je danas u Briselu američki ministar odbrane Džejms Matis posle ministarskog sastanka u sedištu Alijanse u Briselu.

General Matis (Foto: Screenshot)

Američka delegacija izrazila je rezerve prema inicijativi o evropskoj odbrani pre sastanka u Briselu.

Kanada, Norveška, Island i Albanija su takođe izrazili zabrinutost tom inicijativom, rekli su diplomatski izvori u NATO.

„Evropska inicijativa ne sme da izuzme aktivnosti i resurse NATO“, rekla je Kejti Vilbarger, američka zvaničnica zadužena za međunarodnu bezbednost u Ministarstvu odbrane.

Sličnu zabrinutost izrazio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je rekao da EU ne može da zameni aktivnosti NATO.

Visoki predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvana je u sredu uveče na radnu večeru kako bi razjasnila stav EU po pitanju odbrane.

„Duh saradnje i činjenica da postoje dve organizacije kao što su EU i NATO koje treba da rade zajedno, bili su veoma prisutni tokom večeri“, rekla je španska ministarka odbrane Marija Dolores de Kospedal.

Prema njenim rečima, postoji „komplementarni, a ne paralelni rad“ EU i NATO u rešavanju zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite