UPIRE PRSTOM U SRBE: Ambasador Kosova u Beču tvrdi da Albanci nikako nisu mogli da ubiju Ivanovića

Kosovski ambasador u Austriji Sami Ukeli tvrdi da ubistvo Olivera Ivanovića ne može biti pripisano kosovskim Albancima i dodaje da na severu Kosova postoje bezbednosni nedostaci.

Oliver Ivanović (Foto: Screesnhot)

Ukeli je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, rekao da ubistvo Ivanovića, koji je, kako je kazao, sarađivao sa kosovskim vlastima, ostavlja „veliku rupu“ koju će biti jako teško popuniti.

Činjenica je, kaže, da na severu Kosova, gde je udeo Srba u kosovskoj policiji veliki, postoje bezbednosni nedostaci. Istovremeno je, prema njegovim rečima, Ivanović javno govorio da se oseća praćenim, a nije tražio od policije zaštitu.

– Kosovskim Albancima se ovaj zločin ne može pripisati – uveren je Ukeli.

Ukeli nema razumevanja za to što pet države EU nisu priznale, inače, jednostrao proglašenu kosovsku nezavisnost.

„Oni znaju kako je nastalo Kosovo“, rekao je, a posebne kritike je uputio na račun Sspanija za koju kaže da ne treba Kosovo da poredi sa Katalonijom.

Španija nije imala Miloševića, nije bilo ubistava ili deportacija. To se uopšte ne može porediti“, smatra Ukeli.

On je ukazao da je zadovoljan što je Kosovo do sada priznalo 116 država i najavljuje da će Priština biti zadovoljna tek kada bude pristupila UN za šta je potrebna dvotrećinska većina, odnosno priznanje od 130 država sveta.

Pozdravio je donošenje Strategije za proširenje EU zemljama Zapadnog Bakana i ocenio da je dobro i važno za sve što je, kako kaže, Brisel jasno stavio do znanja da se konflikti u regionu moraju rešiti pre pristupanja.

– „Razumem što EU ne želi da uvozi probleme. Rešenje bilateralnih sporova ujedno znači i jednu vrstu pomirenja. EU je nastala tek nakon pomirenja Nemaca i Francuza“ – objasnio je Ukeli.

Očekuje da će do novog susreta predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, u okviru briselskog dijaloga, doći već tokom proleća.

A to što što dogovoreno briselskim sporazumom nije sprovedeno, Ukeli pravda izborima koji su bili u Srbiji i na Kosovu.

– Mnoge važne stvari su dogovorene, ali implementacija je sporo napredovala. Verujem da svi pomalo imaju krivicu. Ova godina, zbog činjenice da nema izbora, je dobra godina za napredak i rešenje tih stvari – rekao je Ukeli.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite