ZAKON PROTIV „IZDAJNIKA“? Izrael uskraćuje beneficije onim koji su vodili kampanje protiv države

Izraelske vlasti planiraju sastavljanje lista državljana Izraela koji su članovi pokreta BDS koji se zalaže za bojkot izraelske robe i uvuđenje sankcija ovoj zemlji zbog teritorijalnih sporova sa Palestincima. Prema informacijama koje su objavili izraelski mediji osobe koje su učestvovale u ovim aktivnostima neće moći da dobiju olakšice prilikom plaćanja poreza, a biće im zabranjeno učestvovanje na tenderima. 

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministar finansija Moše Kahlon je po pisanjima Hareca spreman da odobri nove propise u narednim danima, a ovo nije prvi zakon na temu bojkota Izraela, prošle godine došlo je do zabrane ulaska u zemlju stranim državljanima koji su pozivali na sankcije Izraelu.

U martu 2017. Kneset je doneo amandman na „zakon o ulasku“ kojim se sprečava ulazak u zemlju liderima BDS pokreta. Zakon se primenjuje na sve organizacije koje kontinuirano vrše kampanju protiv Izraela kroz BDS ili slične pokrete.

Izvori u izraelskom „ministarstvu za strateška pitanja“ kažu da je veoma visoka verovatnoća da će zakon biti donet. Prošlog meseca minsitarstvo je objavilo listu od 20 internacionalnih grupa koje su kako kažu učestvovali u procesu de-legitimizacije Izraela.

Izvor: The Times of Israel

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite