HRVATSKA HOĆE DA SE TUŽI: Granice na Balkanu da odluči međjunarodni sud!

MINHEN – Granične sporove među zemljama jugoistočne Evrope, koji se ne mogu rešiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu nego arbitraži, izjavila je danas u Minhenu hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Burić Pejčinović.

Zagreb (Foto:Pixabay)

Pejčinović Burić je naglasila da Hrvatska, koja ima nerešenu granicu sa Srbijom i BiH, želi da te probleme reši nezavisno od procesa njihovog pristupanja Uniji, prenela je Hina.

Evropska unija je, naime, nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rešavanja sporova koji se ne mogu rešiti pregovorima.

O tome je na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu govorio i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je poručio da će zbog „lošeg iskustva Hrvatske i Slovenije” zemlje Zapadnog Balkana morati da reše svoje granične sporove pre nego što uđu u EU.

„Ako se taj proces vodi u dobroj veri, onda to može da se postigne kroz bilateralni razgovor. Tamo gde to nije moguće, prema našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalne sudove, međunarodni sud u Hagu i međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu”, rekla je hrvatska ministarka novinarima u Minhenu, gde se održava međunarodna konferencija o bezbednosti.

Ona smatra da stalni sudovi imaju više iskustva, te da „možemo biti sigurni da će obe strane moći da prihvate takve odluke”, prenela je Hina.

Hina podseća da su se Zagreb i Ljubljana, nakon što granicu nisu uspeli da dogovore pregovorima, obratili arbitražnom sudu u Hagu koji je većinu spornog Piranskog zaliva dodelio Sloveniji.

Slovenija želi da sprovede odluku, ali je Hrvatska ne prihvata jer su, kako tvrdi, slovenački zvaničnici kompromitovali arbitražni postupak, te umesto toga nudi nastavak pregovora.

Šefica hrvatske diplomatije smatra da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina, nisu dobar primer za ostale zemlje, ali tvrdi da je Zagreb „spreman da ih dovrši” i da je „rešenje vrlo blizu”.

„Vrlo smo blizu mogućeg rešenja, ali treba biti otvoren s obe strane. To je bilateralno pitanje i može da se reši samo ako su obe strane zainteresovane”, rekla je Pejčinović Burić.

Izvor: Politika, Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite