IZRAEL OPTUŽUJE: Imaju dokaze da Erdoganova firma SADAT sponzoriše teroriste Hamasa

U novom saopštenju izraelske bezbednosne agencije Šin Bet, saopšteno je da su došli do dokaza da firma SADAT bliska Redžepu Tadžip Erdoganu direktno sponzoriše teroristički Hamas. 

Predsednik Turske (Foto: Screenshot)

Državljanin Turske Čemil Tekeli uhapšen u pokušaju da uđe u avion na izraelsnom aerodromu Ben Gurion, istraga koja je usledila pronašla je dokaze da Tekeli učestvuje u finansiranju terorističke grupe Hamas.

Šin Bet izraelska služba bezbednosti tvrdi da su turski zvaničnici „zažmureli“ po pitanju Hamasovih finansija koje se kreću preko Turske do Hamasa.

Istraga je takođe pokazala da je u celom procesu učestvovala turska privatna kompanija SADAT koja ima bliske veze sa Režepom Erdoganom, a na zvaničnom sajtu kompanije stoji da im je misija „rad u oblasti industrijske i vojne kooperacije u islamskim zemljama, kao i pomoć islamskom svetu“.

Firma bliska Erdoganu je dovodila članove Hamasa na sajmove oružja, na kojima su im pored demonstracije oružja, prezentovali i rad bespilotnih letelica.

„Istraga je pokazala intezivnu vojnu i ekonomsku saradnju između Hamasa i Turske, koju zvaničnici Ankare ne žele da prekinu, a ponekad je čak i podstiču, a mnogi učesnici u ovoj saradnji su predstavnici državna adminsitracija“.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Turske poriče navode istrage i u zvaničnom saopštenju tvrdi a je Tekeli bi mučen i pod uticajem supstanci kako bi dao priznanje.

Izvor: Jerusalem Post /Ahval news

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite