LUKAŠENKO: Spremni smo da pošaljem vojsku na istok Ukrajine

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Belorusija spremna da pošalje svoju vojsku u Donbas.

Lukašenko (Foto: Screenshot)

Lukašenko je potvrdio najavu beloruskog šefa diplomatije Vladimira Makeja da Belorusija čeka zeleno svetlo za slanje svojih vojnika u mirovnu misiju u Donbas.

On je naglasio da ako bi Belorusiji poručili da odigra bilo kakvu ulogu u uspostavljanju mira u Donbasu, da bi ona ispunila sve svoje obaveze a da pritom ne staje ni na jednu od zaraćenih strana.

“Ja sam čak govorio obojici predsednika, Putinu i Porošenku, da ne računaju na to da ću ja biti nečiji. Ja ću ispunjavati ono o čemu se dva predsednika dogovore., ako treba da stanem između – staću, ako kažu da pošaljemo 10 hiljada vojnika iz Belorusije, mi ćemo ih postaviti na granicu gde oni kažu“, rekao je Lukašenko.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej je ranije ovog meseca u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da je Minsk spreman da pošalje svoju vojsku u region Donbasa.

“To je konflikt u našem regionu, u našoj porodici, u pravom smislu te reči. Zato kao pomoć sukobljenim stranama rešenje može biti slanje mirotvoraca“, kazao je Makej.

Izvor: Pravda

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite