NJUJORK TAJMS: Ukoliko se Rusija mešala u naše izbore to je isto što CIA radi do svog nastanka

Specijalne službe Sjedinjenih Država izvodile su tajne operacije usmerene na mešanje u političke procese i izbore u drugim zemljama od momenta koda je bila formirana CIA – objavio je The New York Times.

Sedište CIA (Foto: Screenshot)

Autor teksta je Skot Šejn, a u njemu su bivši saradnici CIA i američki eksperti priznali da su se agenti Vašingtona pritom koristili „koferima novca“, propagandnom literaturom, agitacijom, fizičkom likvidacijom `nepodobnih` i mnogo čime drugim.

Sam tekst je posvećen optužnici koju je specijalni tužilac Robert Muler podigao protiv 13 državljana Rusije, kojima je pripisao mešanje u američke predsedničke izbore odr+ane 2016-te, a u njemu se naglašava da Mulerov potez može izazvati uzbuđenje samo kod Amerikanaca koji ništa ne znaju o onome što tajne službe SAD rade u drugim zemljama.

Šejn citira i ove reči Stivena Hola koji je u CIA služio punih 30 godina:

„Ako bilo kog obaveštajca upitate da li su Rusi prekršili neka pravila, svi će vam reći da nisu“.

Hol je potvrdio da su se SAD proteklih godina mešale u tuđe izbore i izrazio nadu da će se mešati i ubuduće.

Lok Džonson sa Univerziteta Džordžije, koji se u svoje vreme u Senatu SAD bavio istragom delovanja CIA, nazvao je pokušaje mešanja u izbore na kojima je Donald Tramp pobedio „sajber-verzijom standardnih operacija američkih specijalnih službi“:

„Mi smo od osnivanja CIA 1947-me za mešanje koristili sve . postere, pamflete, poštu, plakate. Sve! Plasirali smo lažne informacije po stranim listovima, ubaciali u to novac koferima. Britanci to zovu konjicom kraa Džordža“.

Prema njujorškom listu, Amerikanci su prvo počeli da se ozbiljno mešaju u Italiji, gde su sve do 60-ih godina pomagali protivnicima komunista.

U tekstu se navodi da je CIA učestvovala u pokušajima svrgavanja lidera u Iranu i Gvatemali 50-ih godina, da je podržavala diktatorske režime po Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

U tekstu se posebno apostrofira uloga SAD u izborima u u Rusiji 1996-te i Srbiji 2000-te godine.

U tekstu se naglašava da sve što je po svetu radila CIA ne može biti opravdanje za (rusko) mešanje u američku predsedničku kampanju 016-te.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite