PENTAGON POTVRDIO: Rusi imaju novo oružje Status-6, sa podvodno-bespilotno-nuklearnim aparatom!

Vojni vrh Sjedinjenih Država oficijelno je objavio da Rusija raspolaže nuklearnim podvodnim bespilotnim aparatom „Status-6”, kojem se ranije tvrdilo da se radi o „blefu Moskve”.

Posvodni torpedo (Foto: Screenshot)

Onlajn list Defence News objavio je da u Ministarstvu odbrane SAD potvrđuju da Rusija `privodi kraju` rad na „Statusu-6” koji je možda i mini-podmornica bez posade.

Vojni komentator visokotiražnog moskovskog dnevnog lista „Komsomolska pravda” – pukovnik Viktor Baranec – ocenio je da priznanje Zapada da Rusija raspotaže podvodnim superoružjem svedoči da u Vašingtonu strahuju da je Rusija zaista osvojila status visokotehnološke sile koja je u stanju da pravi moćne tipove oružja kakve drugi nemaju.

Da Rusija radi na „Statusu-6”, koji je u stanju da nosi nuklearne bombe počelo se govoriti 2015-te.

Tada su se u Pentagonu samo nasmejali, a Baranec naglašava:

„Sada su i tamošnji vojni autoriteti shvatili da se ne radi o blefu. Da, sada im zaista nije do smeha”.

Nije ni čudo. Ako je sve zaista realno, onda se radi o principijelno novom oružju – nuklearnom torpedu koji je višestruko moćniji od nuklearnih balističkih raketa, a može da iznenada nanosi razorne udare.

Tvrdi se da ima domet 10.000 kilometara, a snagu – do 100 megatona.

Defense News, koji se pozvao na novi „Pregled nuklearne politike” SAD, precizira da se u njemu „Status-6” tretira kao međukontinentalni nuklearni torpedo i da je dobio (američki) naziv Kanyon.

Amerikanci sada još navode da je „Status-6” prvi put bio testiran u novembru 2016-te i da je u tome učestvovala podmornica B-90 „Sarov”.

Postoje u SAD i oni koji smatraju da se od „Statusa-6” ne treba bojati:

„To je – uveren je Nikola Sovkov, ekspert američkog Centra „Džejms Martin” – relikt sovjetske epohe. Kakva vajda u današnje vreme može biti od nečega što se kreće veoma sporo, pa makar noilo i 100 megatona?”

Međutim, neki ruski vojni stručnjaci navode da „Status-6” nije torpedo već mina koja se „pušta u autonomno plivanje, pa se sama – uz pomoć svoje veštačke inteligencije” – približava (američkom) kontinentu i prelazi u „režim spavanja” koji može trajati i veoma dugo, a u „Čas iks” se aktivira po radio-signalu iz Evrope.

O ovom oružju se saznalo (2015-te) tobože slučajno,preko snimka sa savetovanja Vladimira Putina o vojnoj industriji. Tada su ruske televizije pokazale maketu okeanskog multifunkcionalnog udarnog sistema „Status-6”. Uprkos tome što je pored pisalo „Najstrožija tajna”.

Na maketi je čak pisalo da novo oružje služi napadu na teritoriju protivnika uz morsku obalu i da mu je zadatak da uništi važne objekte protivnika i da im nanese nepopravljivu štetu, a teritorije uz obalu da učini za mnogo godina nepodesnim za život.

Navodno torpedo-mina može da se pod vodom kreće brzinom od 100 do 185 kilometara na sat.

Navodno može i da se ceo kilometar spusti pod vodu, a podmornice zemalja NATO ne zaranjaju niže od 300 metara.

„Status-6” – kako se tvrdi – ima „pametnu elektroniku” koja može da samostalno izbegava protivničku protivpodmorničku zaštitu, uključujući sistem SOSUS, koji kontroliše obale SAD.

Neki eksperti ukazuju da je „Status-6” – čak i kad se kreće brzinom od 50 kilometara na sat – nemoguće uočiti ako je dalje od tri kilometra.

Uništiti „Status-6” torpedom jedva da je moguće.

Najbrži američki torpedo – Mark 54- ima brzinu do 74 km/č, što znači da je namanje 24 km/č sporiji od „Statusa-6”…

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite