IZRAEL: Iran ima 10 baza u Siriji, a obučili su preko 20.000 boraca!

Iran ima u Siriji 10 vojnih baza u kojima trenira vojnike lojalne predsedniku Bašaru al-Asada,  pišu mediji u SAD. Oko 20.000 boraca iz različitih paravojnih formacija u Siriji trenirano je od strane Irana, što Teheranu daje „mišiće“ u Siriji preneo je Njujork Tajms. 

Iranska vojska (Foto: Screenshot)

Prema zvaničnom Izraelu Teheran već duže vreme u Siriji radi na stvaranju svojih pomorskih i vazdušnih baza, preko kojih naoružava Libansku terorističku grupu Hezbolah kao i druge militantne šitske grupe.

U novembru Izrael je saopštio da ima fotografije iranske baze u Siriji koja je samo 50 kilometara od severne granice Izraela. Iran je negirao ove optužbe, a ministar spoljnih poslova Mohamad Javad Zarif je rekao da Iran nema nijednu vojnu bazu u Siriji.

Izrael je takođe optužio Iran da u Siriji pored 100 instruktora i visoko rangiranih pripadnika vojske ima 6.000 boraca koji su obučeni od strane Irana i lojalnih Teheranu, a trenutno se nalaze pod komandom Hezbulaha. Kako se navodi radi se o borcima iz Libana, Iraka, Avgaistana i Pakistana, koji ovaj sukob vide kao borbu između Šita onih koji nisu Šiti.

Izvor: The Times of Israel

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite