MINISTAR POPOVIĆ: Edi Rami treba zabraniti ulazak u Srbiju

Izjava premijera Albanije da će Albanija i Kosovo imati zajedničkog predsednika predstavlja neprijateljski čin prema Srbije, kaže lider SNP Nenad Popović.

Ministar Popović (Foto: Screenshot)

Predsednik Srpske narodne partije i ministar bez portfelja je u izjavi za medije ocenio da bi zbog neprijateljskog čina prema Srbiji, zbog podrške razbijanju Srbije i podsticanju stvaranja „velike Albanije“ na našem tlu, Edija Ramu trebalo proglasiti „personom non grata“ u Srbiji, a ambasadoru Albanije u Beogradu uručiti oštar demarš.

„Ova izjava, koja je izrečena u Prištini, na srpskom Kosovu, povodom obeležavanja desetogodišnjice od protivustavne odluke šiptarskih separatista o otcepljenju, ukazuje na jasan i nedvosmislen plan da se na Balkanu i na srpskom tlu stvara takozvana Velika Albanija“, naveo je Popović u izjavi za javnost.

On ocenjuje da se u ovoj izjavi pokazuje pravi cilj otcepljenja Kosova i svih onih koji su taj sramni čin podržavali – „da se granice u regionu prekroje u korist Albanaca i izazovu nove tenzije i sukobi na Balkanu“.

„Srbija je otvorena za dijalog sa Albancima radi pronalaženja održivog rešenja za status južne srpske pokrajine koje će biti u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Beograd je spreman na ustupke i kompromise, ali nikako nije spreman na to da se cepa srpska teritorija, niti da takve separatističke tvorevine kao što je lažna država Kosovo ulaze u međunarodne organizacije, a posebno u Ujedinjene nacije.

„Uvek smo bili dobri domaćini, ali zahtevamo poštovanje našeg nacionalnog dostojanstva, našeg Ustava i međunarodnog prava“, ukazuje Popović.

On je pozvao i predstavnike međunarodne zajednice, posebno one koji su zdušno podržavali takozvanu kosovsku nezavisnost, da osude izjavu Edija Rame i jasno saopšte da su opasne ideje koje je izneo albanski premijer neprihvatljive i nedopustive.

Rama je u nedelju izneo ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika.

„Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike“, rekao je Rama u nedelju na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite