EKSTREMNIM LEVIČARIMA OBORENA LISTA: Koministi ne učestvuju na izborima, ali tvrde da će ignoristi zabranu

Ekstremno levičarske nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) odbacili su odluku Gradske izborne komisije (GIK) da ne potvrdi njihovu izbornu listu. Uprkos neispunjavanju osnovnih zakonskih uslova, levičarske grupacije su najavile da će ignorisati ovu pravosnažnu odluku u nastaviti sa kampanjim. Isticanje komunističkih simbola zabranjeno je u velikom broju zemalja Evrope zbog anti-demokratskog stava komunističke ideologije. 

Ilustracija (Foto: Wikimedija)

„NKPJ i SKOJ u potpunosti odbacuju takvu odluku kao diskriminatorsku i nepravednu i ističu da se iza njenog donošenja krije strah od uspeha komunističke liste na lokalnim izborima u Beogradu“, piše u saopštenju.

Oni GIK-u zameraju, između ostalog, što listi „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ nije određen dodatni rok od 48 sati u kojem bi mogle biti nadoknađene navodne nepravilnosti i nedostaci.

NKPJ i SKOJ ističu da, bez obzira na odluku GIK-a, nastavljaju izbornu kampanju i, u tom smislu, pozivaju članstvo i simpatizere da 4. marta izađu na izbore, da na glasačkom listiću dodaju broj 25, upišu ime liste „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“ i zaokruže njen redni broj, i na taj način „podrže jedinu listu koja se bori protiv eksploatacije“.

GIK je proglasio je 24, od ukupno 25 predatih lista za izbore u Beogradu. Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je da jedino nije proglašena lista „Komunisti za Beograd – NKPJ-SKOJ“, zato što nisu
bili ispunjeni minimalni zakonski uslovi za njeno proglašenje.

Isticanje komunističkih simbola zakonom je zabranjeno u više evropskih zemalja kao što su Poljska, Mađraska, Češka, sve Baltičke zemlje, Gruzija itd. Srbija nije donela takav vid zakona iako se radi o ideologiji koja je anti-demokratska i odgovorna za najveći broj civilnih žrtava od svih režima u modernoj ljudskoj istoriji.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite