HRVATSKI JUTARNJI LIST: Rusi grade 3 vojne baze u Republici Srpskoj

Rusi planiraju da u Republici Srpskoj naprave svoje tri vojne baze iz kojih bi na nišanu raketnih sistema imali celu Evropu, piše zagrebački ‘Jutarnji list’!

Ruska armija (Foto: Screenshot)

Kako tvrde hrvatski novinari, rusko oružje bilo bi razmešteno u Sokocu, Trebinju i na Mahovljanima kraj Banjaluke, na svega 150 kilometara od Zagreba.

– O ovome su Milorad Dodik i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali na šest sastanaka, koliko su ih imali u poslednje četiri godine. Baze bi bile smeštene u bivšim kasarnama, a ulaznica u ove projekte bila bi gradnja tzv. humanitarnih centara u tim napuštenim vojnim kompleksima – piše ‘Jutarnji’.

Predsednik RS Milorad Dodik juče se nije oglašavao ovim povodom, ali je dan ranije izjavio da Banjaluka u kasarnama koje se obnavljaju nema ni ruske, ni američke rakete.

Komentarišući navode hrvatskih medija, ekspert za terorizam i bezbednost Dževad Galijašević kaže da bi ova ideja, ukoliko je realna, mogla da predstavlja ruski odgovor na inicijativu Amerike da militarizuje Brčko.

– Vašington najavljuje potpunu militarizaciju Distrikta Brčko. Njihove snage trebalo bi da se priključe već formiranoj jedinici Velike Britanije od 600 specijalaca, čiji je dolazak u Brčko sve izvesniji. Zbog toga je na ovom prostoru neophodno i prisustvo Rusije, kao izvoznika stabilnosti i čuvara međunarodnog pravnog poretka – poručuje Galijašević.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite