SKANDAL NAD SKANDALIMA: Londonska nedelja mode promovisala diskriminaciju žena! (VIDEO)

Londonska nedelja mode izazvala je veliki skandal jer je ove godine odlučila da promoviše oblačenje žena po šerijatu, samo dve nedelje nakon što su organizovana masovna paljenja hidžaba od strane žena koje su morale da ga nose u gradovima koje je kontrolisala Islamska država, a iste akcije su organizovane i od strane diskriminisanih žena u drugim islamskim zemljama. ISIS je promovisao nošenje hidžaba do te mere da su žene koje ne poštuju ovo pravilo šerijata bile pod rizikom smrtne kazne. 

Hidžab revija (Foto: Screenshot)

Organizator događaja je modna kuća Haute Elan, a na zvaničnom sajtu organizatora kreatorka Romanna Bint-Abubaker je izjavila da islamsko držište mode trenutno ima tendenciju najvećeg rasta i dodaje „2030 jedna od 3 osobe na svetu biće musliman, to je ogromna populacija“

Još jednu kontraverzu stvorilo je učešće je modna kuća Illamasqua koja je ranije u zvaničnom saopštenju imala diskriminatorsku izjavu da nikada ne bi svesno prodavala svoje proizvode ljudima koji su glasali za predsednike SAD Donald Trampa zbog njegovih stavova o ilegalnoj imigraciji, što je dodatno sugerisalo da revija ima političku dimenziju. Kompanija nije kažnjena zbog tog poteza iako je politička diskriminacija zabranjena u Velikoj Britaniji.

Kritičari ovog događaja insistiraju da se ne radi o modnoj reviji nego seksističkim porukama da žene trebaju da se pokore fundamentalističkim pravilima Islama, ka i da se pošalje poruka da su žene koje ne pokrivaju svoje lice izuzetak, a ne pravilo u društvu. Naime po šerijatu žena je u obavezi da pokriva svoje telo i čuva lepotu za muškarca dok muškarci nisu u obavezi da prate isto pravilo.

Pre manje od dve nedelje društvene mreže su bile preokupirane slikama žena iz zemalja bliskog istoka koje zakonom obavezuju na nošenje hidžaba, naime organizovano je masovno paljenje pokrova za glavi i hidžaba praćeno haštagom  #NoHijabDay. Ovo je izazvalo velike kontraverze jer se veoma brzo nakon tog događaja u Londonu organizovala revija koja promoviše nošenje hidžaba.

 

Izvor: Dnevna Gazeta/Breitbart

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite