Ambasadorima SAD data instrukcija da utiču na domaće zemlje da ne posluju sa Rusijom

Mešanje Rusije u naše predsedničke izbore 2016-te sada je očevidno, ali njena dejstva nisu uticala na ishod glasanja – izjavila je Sara Sanders. 

Sara Sanders (Foto: Screenshot)

Portparolka Bele kuće je u obrazloženju navela: „Predsednik Tramp je mnogo puta o tome govorio. On nikada nije tvrdi oda se Rusija nije mešala, ali jeste – da to nije uticalo na rezultate izbora. Sasvim određeno: Trampov predizborni štab sa tim mešanjem nije imao nikakve veze niti ga je podržavao“.

Istovremeno se oglasio Stejt departman, preko svoje portparolke Hezer Nauert koja je sa nasladom saopštila da su SAD – primenom novog zakona o pooštravanju sankcija protiv Rusije, Irana i Severne Koreje Moskvu lišile mogućnosti da sa drugim zemljama potpiše sporazume i ugovore vredne najamnje tri milijarde dolara.

Nauert je istovremeno priznala da su sve američke diplomatske misije po svetu dobile nalog da zemlje-domaćine odvraćaju od zaključivanja poslova sa Rusijom ,pre svega sa njenom industrijom.

Bela kuća je objavila i da je Tramp naložio državnom sekretaru Reksu Tilersonu da zajedno sa Pentagonom proanalizira da li Rusija krši odredbe sporazuma o strateškom razoružanju i raketama malog i srednjeg dometa. Pritom je apostrofirao balističku raketu Rubež-26.

Ova raketa predstavlja unapređivanje mogućnosti interkontinentalne balističke rakete „Jars“.

Po tvrdnjama stručnjaka, „Rubež“ će imati maksimalni domet od 12.000 kilometara a nosiće dirigovane nuklearne bombe radi lakšeg probijanja protivničke (američke) protivraketne odbrane.

Amerikanci tvrde da „Rubež može gađati i ciljeve na udaljenostima od 2-6 hiljada kilometara i smatraju da Rusija time krši odredbe sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

Po tom sporazumu koji zabranjuje rakete dometa 500 do 5.500 kilometara, SSSR je uništio 1.856, a SAD 846 raketa.

Rusija trenutno u `dežurnom stanju` drži 1.561 nuklearnu bombu na 501-om nosaču (rakete, brodovi, avioni, podmornice), a Sjedinjene države – 1.393 na 660 nosača.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite