Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju dobio odlikovanje i veliki mural (FOTO/VIDEO)

Grk Marinos Ricudis koji je 1999. godine odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije dobio je svoj mural.

Grči vojnik dobio odlikovanje (Foto: Screesnhot)

Fotografija murala objavljena je na društvenim mrežama, ali nije poznato kada je on urađen, niti gde se nalazi.

Na muralu se vidi Ricudisov lik, a u pozadini su zastave Grčke i Srbije.

Podsećamo, patrijarh srpski Irinej odlikovao je krajem januara Ricudisa ordenom Svetoga cara Konstantina.

„Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao je u Jadransko more, gdje mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju“, rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.

Zbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog dela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dve i po godine zatvora i izdržao je kaznu.

Mural u čast grčkom vojniku (Foto: Tviter)

„Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i posle svega imao je toliko savesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno reči da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve – ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko delovanje“, rekao je patrijarh Irinej.

Ricudis je tada izjavio da je za njega velika čast da primi orden, da je duboko ganut, ali i da smatra da nije dostojan ukazane časti i da je trebalo „svu čast da ima srpski narod“.


„Duboko sam ganut i nisam mogao da vjerujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama“, rekao je Ricudis.

Izvor: B92

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite