IZVRŠENO ETNIČKO ČIŠĆENJE: Islamisti uništili preko 40 sela u Nigeriji, hrišćani pobijeni!

Grupe naoružanih islamista upali su u 15 sela kako bi masakrirali Hrušćane i uništili crkve u seriji verski motivisanih napada u Nigeriji. Ranije ove godine zapaljeno je još 25 hrišćanskih sela, dok je veliki deo populacije pobijen. 

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Desetine ljudi je brutalno ubijeno, a sela su očišćena od svih simbola hrišćaneske vere.

Kuće u kojima su živeli hrišćani sravljene su sa zemljom, a vlasti nisu učinile mnogo da spreče nasilje kažu aktivisti za ljudska prava.

Organizacija „Otvorena vrata“ razgovarala je sa hrišćanima koji su pobegli od masakra, koji kažu da se napad dogodio usred dana, a počinili su ga pripadnici etničke grupe Fulani.

„Napadači su jurili selom i ubijali civile, zapalili 9 crkava i mnogo kuća“ rekla je jedna žrtva koja je pobegla progonu. Progon hrišćana je veliki problem za Nigeriju, a ono je doživelo dramatični porast sa skorašnjom popularizacijom islamističkih učenja u zemlji.

„Uprkos više poziva vlastima da nas zaštite, državni organi ostaju nemi, ne žele da spreče zverstva“ kaže žrtva islamističkog nasilja. Napadi u severo-istočnoj državi Adamava ranije ove godine izašli su u javnost tek nakon jučerašnjeg napada.

U gradu Nasarava 15. januara ove godine uništeno je 25 sela, a žrtve su i tada isticale da je vlast ignorisala masakr.

Potparol ugrožene etničke grupe Tiv, rekao je da su hrušćani u Nigeriji pod sistematskom diskriminacijom, trpe nasilje islamističkih grupa, uništava im se imovina, fizički se sakate i ubijaju i da se nasilje samo širi i obuhvata sve veću teritoriju dok vojska nije raspoređena u sporni region.

Izvor: Dnevna Gazeta/Express.uk

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite