Do kraja 2018. Moskvu će braniti novi super-brzi raketni sistem Nudolj 53T6M (VIDEO)

Uticajni moskovski dnevni list „Izvestiя“ objavio je da će protivraketna odbrana glavnog grada Rusije do kraja 2018-te biti obnovljena i pojačana superbrzim i supermanevarskim protivraketama 53T6M „Nudolj“ koje će biti rasporežene po Podmoskovlju.

Nudolj (Foto: Screenshot)

Kako je listu objašnjeno u Ministarstvu odbrane RF, 53T6M će tokom prvih meseci biti na „probnom dežurstvu“, a namenjeno im je da budu i protivsatelitska odbrana Moskve i takozvanog „centralnog industrijskog rejona“ Rusije.

Antirakete 53T6M su u prvoj polovini februara bile uspešno istestirane na vojnom poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu.

Reč je o dvostepenim raketama na tvrdo gorivo koje su modernizovana verzija antiraketa velikog dometa 53T6 koje se nalaze u šahtama na 11 pozicija oko Moskve. Kod Naro-Fominska, Sergievog Posada, Liktarina, Shodnje, Koroljeva, Vnukova i Sofrina.

Za odbranu glavnog grada RF koriste se i antirakete srednjeg dometa 51T6.
Nezvanično, Moskvu trenutno štiti oko 100 antiraketa.

Novopostavljene – 53T6M – imaće zadatak da protivničke rakete presreću u bliskom kosmosu i stratosferi, zajedno sa njihovim nuklearnim glavama.

Na njihovom nišanu biće i perspektivne hipersonične letelice.

Savremene tehnologije omogućavaju da antirakete koriste i običnu bojevu glavu umesto nuklearnih, a to se smatra veoma važnim za odbranu velikih gradova.

Antirakete 53T6 se čuvaju u hermetičnim transportno-lansirnim kontejnerima. Na mestima trajne dislokacije mogu se nalaziti i u specijalnim šahtama.

Glavni urednik portala Military Russia Dmitrij Kornjev smatra da da je pojava „Nudolja“ oko Moskve siguran znak da Rusija modernizuje ceo svoj sistem PRO.

Ove antirakete – zajedno sa radarskim i satelitskim sistemom – imaju zadatak da automatski proračunaju trajektoriju leta protivničkih raketa i bojevih blokova i da ih u pogodnoj tački presretnu i unište.

Kornjev posebno ukazuje: „Nudolj nije u stanju da uništi protivničku raketu odmah nakon uzletanja, ali je u stanju da uništava satelite koji nisko lete nad Moskvom i oko nje“.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite