UKOLIKO IZGUBIMO KRIVI SU RUSI: Italijanska vlada upozorila na „moguće strano mešanje“ u izbore!

Zvaničnici italijanske vlade upozorili su danas na mogućnost stranog mešanja u opšte izbore koji će u toj zemlji biti održani 4. marta, nakon što su na popularnim italijanskim sajtovima objavljene navodne lažne vesti s ruskim izvorima. Analitičari sa druge strane kažu da ova izjava koincidira sa porastom rejtinga opozicije i treba je uzeti sa rezervom. 

Lider opozicije SIlvio Berluskoni (Foto: Screenshot)

Italijanski premijer Paolo Đentiloni objavio je danas godišnji bezbednosni izveštaj u kojem se ukazuje na pretnju od islamskog ekstremizma, ali i upozorava na „kampanju u cilju vršenja uticaja” na internetu čiji je cilj da „usmere i osećanja i političku orijentaciju javnog mnjenja, posebno u vreme izbora”, prenosi AP.

U bezbednosnom izveštaju se ne pominje Rusija, ali su američki i italijanski analitičari mesecima tvrde da su evropski izbori navodno glavne mete ruskog mešanja, pri čemu su, kako kažu, izbori u Italiji za to naročito pogodni jer dve glavne opozicione stranke – antiimigrantski i nacionalistički nastrojena Liga i populistički Pokret pet zvezdica odavno neguju promoskovske veze, zaključuje američka agencija.

Iako još uvek ne postoje nikakvi dokazi da se Rusija mešala američke izbore između Donalda Trampa i Hilari Klinton, optužbe da će Moskva uticati na izbore u Italiji koincidiraju sa porastom rejtinga opozicije mahom stranaka Silvija Berliskonija, Severne Lige i Italijansko bratstvo koje imaju i sporazum o međusobnoj saradnji.

Porast podrške je prouzrokovan sve većim migrantskim nasilje i kontraverznim ispadima pripadnika vlasti kao što je bila nedavna odluka muzeja u Torinu da uvede popust isklučivo za ljude arapskog porekla, što je izazvalo brojne osude jer je davanje privilegija na osnovu porekla rasna i etnička diskriminacija.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite