BURA ZBOG POSETE VUČIĆA: Rat Kitarovićeve i HDZ-a

Kitarovićeva shvatila da mora da gradi bolje odnose s našom zemljom, što HDZ još ne shvata, ocenjuju poznavaoci prilika.

Kolinda (Foto:Flickr)

Ne stišava se rat između hrvatske predsednice i premijera Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića!

Sukob je kulminirao pre dva dana, kada je Kitarovićeva izjavila da je bilo otvorenih pokušaja da se spreči poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i da ne dođe do pomaka u odnosima dve zemlje, ali i da je bila iznenađena što je premijer Plenković pokrenuo pitanje ratne odštete.

Politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da se u Hrvatskoj već duže vreme vodi rat između Plenkovićeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i šefice države Grabar Kitarović.

– Ona, kao predsednica koju je podržao HDZ, danas nema podršku svoje nekadašnje stranke i u tom kontekstu i dolazi do sukoba oko mnogih pitanja između te dve strane. A poseta Vučića, kao predsednika regionalne sile i zemlje koja je centar regiona, izazvala je poseban sukob. To je prilika da se među njima odmere snage, ali sve je to njihova unutrašnja stvar. Inače, Grabar Kitarović je shvatila da mora da unapređuje odnose sa Srbijom, što HDZ evidentno ne shvata. Ili čak ako shvata, to koristi za rat sa Grabar Kitarović, a u stvari nanose štetu samoj Hrvatskoj – navodi Anđelković.

Podsetimo, hrvatska predsednica je kazala da joj je žao što su neki želeli da osujete posetu predsednika Srbije Hrvatskoj:

– Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osetila i zlonamernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva poseta spreči i da ne dođe do bilo kakvih pomaka.

Izvor: B92

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite