DAČIĆ: Logičnije da SAD povuku priznanje, nego da Rusija priznaju Kosovo

Beograd — Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova nego da Rusija prizna tu nezavisnost.

Ivica Dačić(Foto:Screenshot)

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem Srbija odustala od „lažne mitologije“, Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom rekao da je velikoalbanska retorika najveća pretnja u regionu.

„Logičnije bi bilo da SAD i Velika Britanija povuku priznanje Kosova i to bi uticalo na smanjivanje velikoalbanske retorike koja predstavlja najveću pretnju u regionu“, rekao je Dačić.

Lavrov je rekao da je Rusija iznela svoj stav po pitanju Kosova i da njegova izjava ne može to da promeni.

„On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina“, rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN „za razliku od nekih evropskih zemalja“.

„U Evropi vlada nezdrava situacija“

Šef ruske diplomatije je rekqao i da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima.

„U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji pa i u BiH“, ocenio je Lavrov.

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Kada je reč o BiH, Lavrov je rekao da je neophodno da sva pitanja moraju da se rešavaju na osnovu dogovora dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Prema rečima ruskog ministra, razgovori sa srpskim kolegom su pokazali široko podudaranje u stavovima o međunarodnim pitanjima, a bili su posvećeni većim delom saradnji u međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS i Savet Evrope.

Lavrov je rekao i da važnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa ima medjudržavna komisija za saradnju koja je nedavno u Sočiju konstatovala da je postignut vidan napredak u realizaciji onoga što su dogovorili predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, prošlog decembra u Moskvi.

Dačić je izjavio i da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Rusije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog odnosa dve zemlje navodeći da se radi o strateškom partnerstvu, ali ne samo na papiru, već istinskom partnerstvu koje podrazumeva prijateljstvo, medjusobno razumevanje i podršku.

„Naše je zadovoljstvo veće što je ovaj jubilej uveličao šef ruske diplomatije“, rekao je Dačić.

On je ocenio da je Lavrov jedan od najvećih oslonaca i prijatelja Srbije u svetu.

„Lavrov i ja imamo dogovor da se svake godine redovno sastajemo u Srbiji i Rusiji, kako bismo doprineli razvoju bilateralnih odnosa i drago mi je da je baš sada, kada obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa naše dve zemlje, on tu, kao jedan od najvećih prijatelja Srbije u svetu“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da je danas značajan dan za odnose Beograda i Moskve, navodeći da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa dve zemlje.

Dačić je izrazio zahvalnost Rusiji na stalnoj podršci koju Moskva pruža Beogradu u spornim temama, medju kojima je očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta i pitanje Kosova.

Izvo: B92, Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite