DIREKTNA UCENA SA ZAPADA: Evropski komesar trazi da Srbija prizna KiM

BERLIN – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ponovio je u intervjuu za nemački dnevnik „Velt” da Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom, ako želi da se pridruži Evropskoj uniji.

(Foto: Printscreen)

„U mnogim zemljama Zapadnog Balkana postoje nerešeni konflikti oko granica. Mi smo naučili iz iskustava prošlosti da svi ti konflikti moraju biti rešeni pre pristupa (EU). Ako Srbija želi da bude članica, onda ta zemlja mora da sa Kosovom nađe pravno obavezujuću formu normalizacije. Sporazum mora biti obuhvatan, konačan i pravno obavezujući”, rekao je Han.

Na pitanje novinara zašto je Evropska komisija morala da navede konkretan datum za prijem Srbije i Crne Gore u EU, Han je ponovio da je 2025. godina „čisto indikativan datum, a ne garancija”, prenosi „Dojče vele”.

„On prisiljava zemlje Zapadnog Balkana, ali i EU, da se ozbiljno suoče sa pristupom o kojem se govori već godinama”, smatra Han.

Kako je dodao, pristupni pregovori su proces, „koji nam daje jaku polugu za pokretanje trajnog razvoja Balkana u pravcu principa pravne države i konkurentske privrede”.

Na pitanje novinara da li to znači da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Han je rekao:

„Znači baš ovo što sam rekao – ni manje ni više od toga”.

On je dodao da će Evropska komisija preporučiti zemljama članicama da prihvate da pre leta počnu i pristupni pregovori sa Albanijom i Makedonijom.

Dojče vele ističe, međutim, da je radio Dojčlandfunk na svom portalu podsetio da nemačka kancelarka Angela Merkel odbacuje fiksiranje datuma za te zemlje i da je nakon sastanka s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim rekla da „u prvom planu nije godina, već pitanje kada je dostignuta zrelost za prijem”.

Izvor: Politika/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite