EKONOMSKI SAVEZNIK ILI “AGRESOR“: Ukupan ukrajinski izvoz za Rusijuu 2017. je 11 milijardi dolara!

Uprkos navodnom prekidu veza Ukrajine sa Rusijom, Rusija je najveci ekonomski partner Ukrajine.

(Foto: Snappygoat)

Brojke su se konačno pokazale i ispostavilo se da je najveći eknomski partner Ukrajine u 2017. bila niko drugi do Rusija navodni “agresor“.

Ruski izvoz u Ukrajinu u 2017. porastao je za 40% na ukupno 7,2 milijarde dolara, prema zvaničnim statistikama. Narodna banka Ukrajine je već primetila da je trgovina sa Rusijom veća od one sa EU. U međuvremenu, Ukrajina je u Rusiju izvozila robe u vrednosti od 3,9 milijardi dolara u 2017. godini, sa 3,5 milijardi dolara u prethodnoj godini, čineći Rusiju najvećim trgovinskim partnerom Ukrajine.

Da li je to zaista iznenađenje, pa, ne; to je zapravo najlogičniji scenario, ali za sve razgovore u Ukrajini o „ruskoj invaziji“ mislili biste … bar ako je istina … da zemlja neće trgovati sa svojim okupatorima. Zašto mislite da je to tako? da li je to zato što:

A. Rusija i Ukrajina su u suštini iste zemlje / osobe, koje dele zajedničke potrebe i zahteve

B. Niko drugi stvarno ne želi Ukrajinu za bilo šta značajno

C. Rusija je daleko najodgovorniji, realniji i idealan trgovinski partner za Ukrajinu.

D. Rusija nije napala Ukrajinu

Zapad nema ništa dobronamerno da ponudi Ukrajini. Naravno, svi vole Mercedes Benz, niko se ne protivi francuskim vinima, ili švajcarskim čokoladama, ali to su sve materijalne stvari. Ali zapravo na Zapadu nema jasne ideje kakve ekonomske koristi bi imali od izvoza iz Ukrajine.

Sa druge strane, Rusija ne  da može ponuditi Ukrajini ključne stvari poput gasa i energije, već na primer hrane koja podseća na sve kuhinje Ukrajinskih baka. Zapad nikada neće biti u stanju da prekine veze ukorenjene u DNK Ukrajinaca da potraže Rusiju, a duboki koreni se ne mogu lako promeniti.

U najboljem slučaju oni vide zemlju kao zrelu ,sa prirodnim resursima za pljačku, a ljude za  eksploataciju u zamjenu za lažna obećanja; zemlju prostitutka kako bukvalno tako i metaforički.

Rusija Ukrajini nudi stvarnu budućnost i realnu opciju, zbog čega će Rusija, bez obzira na retoriku, ostati vecno uz Ukrajinu, dok su ostali samo bleda imitacija.

Izvor: Russia Feed

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite