EU SE POKAJALA: Silvio Berluskoni nova nada Evrope!

Silvio Berluskoni (81) je naprečac postao „nada EU“ i poželjni lider pred predstojeće italijanske parlamentarne izbore, pošto se Brisel boji jačanja pokreta „Pet zvezdica“, koji ne krije svoju skepsu prema Uniji.

Lider opozicije Silvio Berluskonu (Foto: Screenshot)

Zaboravljeni su svi Berluskonijevi skandali, od seksualnih do političkih, i njegove nevolje za sudovima.

Brisel, sada, najveće nade polaže upravo u Berluskonija, bez obzira na to što je u koaliciji sa „Severnom ligom“, koju mnogi nazivaju ksenofobičnom strankom koja glorifikuje Benita Musolinija.

Berluskonija u Briselu sada ocenjuju kao osobu sklonu EU i evru, pošto je glavni evropski favorit, nekadašnji premijer Mateo Renci, prema anketama, bez ikakvih šansi da uđe u novu vladu.

Još 2013. godine, jedan od vodećih nemačkih socijaldemokrata Per Štajnbruk nazvao je Berluskonija „klovnom“.

Niko u Briselu više ne govori o skandalu koji je Berslukoni izazvao kada je svojevremeno nemačkom socijaldemokrati Martinu Šulcu poručio da izgleda kao „kapo“ – zatvorenik sa posebnim privilegijima koji pazi na ostale logoraše u koncentracionom logoru.

Pamti se i Berluskonijev istup 2014. godine kada je šokirao predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i konzervativce kancelara Angele Merkel, sugerišući da Nijemci odbijaju da prihvate činjenicu o postojanju nacističkih koncentracionih logora.

Sada se Berluskoni sa osmehom poziva na svoje prijateljstvo sa Merkelovom i čelnicima u Briselu.

Za zabrinuti Brisel on je najbolje osiguranje od pobede nepredvidljivog Pokreta „Pet zvezdica“, koji u anketama ima 30 odsto glasova i na drugom je mestu iza Berluskonijeve koalicije, koja dobija 40 odsto, navode analitički portali.

Nemački ekonomista Danijel Gros objašnjava da se establišment EU ponaša u stilu: „Bolji je đavo kojeg poznajemo“.

Međutim, socijaldemokrate u Evropskom parlamentu ističu da Berluskonijeva koalicija uključuje populističku desničarsku „Severnu ligu“ i postfašističku „Italijansku braću“, koji nisu nimalo skloni EU.

Parlamentarni izbori u Italiji biće održani 4. marta.

Izvor: Blic

 

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite