GODINAMA OVO RADE, DOK SVET SAMO POSMATRA: Islamisti oteli preko 100 devojaka za robinje!

Nakon napada na školu na severu Nigerije, za koji se sumnja da je izvršila ekstremistička grupa Boko haram, roditelji su saopštili da se više od 100 devojaka vodi kao nestalo.

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Kako prenosi AP, saopštenje je usledilo nakon što su vladini zvaničnici u saveznoj državi Jobe priznali da se oko 50 devojaka vodi kao nestalo usled napada na selo Dapči, koji se dogodio u ponedeljak uveče.

Agencija navodi da je bilo više izveštaja o sukobima u toj oblasti, delimično zbog toga što joj je pristup ograničen.

Jedan od roditelja, Bašir Manzo, rekao je za AP da su roditelji zajedno sastavili listu sa 101 imenom nestalih devojke i da su tu listu predali guverneru.

Ekstremisti Boko harama zauzeli su Dapči u ponedeljak uveče primoravajući stanovnike, među kojima učenice srednje škole za devojke, da beže u šumu.

Policija i Ministarstvo obrazovanja prvobitno su negirali tvrdnje da su studentkinje otete, navodi agencija.

Međutim, agencija navodi da se pojavio strah među stanovnicima da su devojke otete kao što se to dogodilo pre skoro četiri godine, kada su ekstremisti Boko harama uzašnuli svet otevši 278 devojaka iz internata u Čiboku.

Neke devojke su uspele da pobegnu, neke su bile oslobođene u okviru pregovora, dok je oko 100 njih ostalo u zatočeništvu.

Ova ekstremistička grupa kidnapovala je hiljade ljudi u proteklim godinama.

Vlada Nigerije, u više navrata je tvrdila prošle godine da je Boko haram poražen, međutim ta grupa nastavlja da izvodi smrtonosne samoubilačke i druge napade, navodi AP.

Izvor: RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite