INCKO BI DA UKINE REPUBLIKU SRPSKU: Manje Dejtona više Brisela, kako bi bilo da se Federacija naoruža?

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao da je vest o kupovini oružja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, vest “koja je poslednjih deset godina najviše odjeknula“, te da je “van pameti“ imati toliku količinu oružja.

Ilustracija (Foto:Pixabay)

– Još skupljamo činjenice i to je vest koja je posljednih deset godina najviše odjeknula, o njemu su izveštavali svi mediji, neke vlade su zabrinute. Ja nemam kontrolnu ulogu po tom pitanju, pogotovo ćemo biti u kontaktu sa EUFOROM i NATO po tom pitanju i oni skupljaju informacije. O ovoj temi već smo razgovarali na PIK u nekom užem sastavu – rekao je Incko za N1.

On je kazao da je “van pameti“ imati toliku količinu oružja.

– Kada nešto takvo čujem, prvo tražim činjenice i to sam uradio.. Kada sam ih dobio, bio sam iznenađen. Pitao sam i ljude koji znaju to područje. Ja sam pitao sam sebe koliko ima Austrija ovog oružja kod policije i bilo je zanimljvo porediti podatke i iz Slovenije. Oni imaju 5000 vojnika, a mi bi sada imali 5000 policijaca koji će imati 5000 pušaka. Šta da i u Federaciji neko naoruža policiju? Da oni svi imaju oružje koje koristi vojska, to mi je čudno! Ako je to protiv terorizma, zašto treba 5000 dugih cevi zbog borbe protiv 5 ili 6 terorista. I policija u Evropi ne koristi to oružje, oni koriste pištolje. Ovo oružje koristi vojska i mislim da je van pameti imati i koristiti tu količnu oružja – dodao je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko rekao je da bi želeo za BiH manje Dejtona, a više Brisela.

Incko je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, rekao da EU mora da pojača svoje prisustvo na Balkanu, jer će u suprotnom taj prostor popuniti drugi, prenose Vijesti.ba.

On je uveren da će biti promene Dejtonskog sporazuma, ali dodaje da to trenutno nije realno i da prije svega predsednik RS Milorad Dodik neće prihvatiti „Dejton 2“.On tvrdi da postoji potreba za to i ističe da komplikovani mehanizmi, koje predviđa Dejton, moraju biti reformisani, a, prema njegovim rečima, neopgodne su i promene u strukturi Predsedništva, te da je pre svega potrebno ojačati funkcionalnost institucija.

– Do sada je politika, zbog tih struktura, često bila paralisana i u budućnosti moglo bi se težiti ka jednom predsedniku i dva zamenika, pri čemu bi predsednik imamo mandat od četiri godine, a nakon toga bi moglo doći do rotacije – predložio je Incko.

Sličan model predlaže i za funkciju premijera, ali dodaje da to u ovom trenutku nije realno. On upozorava da EU Balkan, a pre svega BiH, ne sme ispustiti iz vida.

– I ja kao visoki predstavnik moram se polako povući, a ako EU ne popuni taj prostor onda će drugi doći – upozorio je on.

Prosperitetna i stabilna BiH, prema mišljenju Incka, je i dalje moguća.

Incko je, povodom današnje posete šefice austrijske diplomatije Karin Knajsel Sarajevu, podsetio da je Austrija u BIH viđena kao poudzan partner.

Kada je reč o stavu austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea u vezi statusa RS, Incko je rekao da je dobro što su šefica diplomatije i kancelar Sebastijan Kurc podvukli da „BiH ostaje kakva jeste i da nema promene politike prema toj zemlji“.

– Sve drugo bi moglo destabilizovati celi Balkan i time bi neke druge težnje mogle biti ponovo aktivirane, a to ne bi bio dobar razvoj – rekao je on. Štrahe se, u ranijem intervjuu medijima RS, izjasnio za pravo na samoopredeljenje srpskog naroda, kao i ocenio da BiH nema pozitivnu budućnost.

– Moj zadatak je da zemlja opstane. Ako dođe do odstupanja to ne mogu tolerisati ili prihvatiti – rekao je Incko vezano za navodne separatističke težnje RS.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite