SUKOBI RAZDIRU EU: Austrija i Mađarska u sporu pred Briselom zbog nuklerna elektrane

Austrija je uložila prigovor Evropskom sudu pravde na odluku Evropske komisije da odobri planove Mađarske da proširi nuklearnu elektranu, preneli su austrijski mediji.

Viktor Orban i Sebastijan Kurc (Foto: Screenshot)

Nova austrijska Vlada, koju čine konzervativci austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i desničarska Partija slobode, obećala je da će nastaviti sa svojom decenijama starom politikom protivljenja nuklearnoj energiji.

Vlasti su prošlog meseca saopštile da će uložiti prigovor protiv proširenja nuklearne elektrane u mađarskom gradu Paks, koji se nalazi u blizini mađarske granice sa Austrijom.

„Čeka nas borba Davida i Golijata, za prirodu, naše okruženje i naša jedinstvena sela“, izjavila je austrrijski ministar za održivost i turizam Elizabet Kestinger.

Ona je rekla da nuklearnoj energiji nije mesto u Evropi i da Austrija „neće skrenuti ni centimetar sa svog pravca“.

Portparol Evropske komisije je saopštio da će ovo telo braniti odluku suda.

Mađarskoj je u martu prošle godine odobren plan na izgradi dva nova reaktora u Paksu, uz pomoć ruske firme „Rosatom“, a iz Evropske komisije je saopšteno da su se mađarske vlasti saglasile oko nekoliko mera kojim bi se obezbedila poštena konkurencija.

Dva nova reaktora će udvostručiti nominalni kapacitet elektrane koji iznosi 2.000 megavati. Mađarska planira da ove godine započne izgradnju reaktora, a kompletiranje prvog reaktora planirano je do 2025. godine.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite