TURCI PRETE I RUSIMA RATOM: Ubijaćemo bez kompromisa sve koji pomažu Kurdima! (VIDEO)

Nakon ulaska snaga lojalnih vlastima u Damasku u severozapadni sirijski region Afrin, koji se nalazi pod kontrolom kurdskih „Snaga narodne samoodbrane“ (JPG), stigla je i preteća reakcija Ankare.

Kurski vojnici (Foto: Screenshot)

Predstavnik za medije turskog predsednika Redžepa Erdogana Ibrahim Kalin izjavio je danas da sve snage koje se upuste u podršku JPG-u, postaju „legitimne mete Turske vojske“.

– Svaki korak preduzet u pravcu podrške terorističkoj organizaciji JPG, izjednačava (one koji ga preduzimaju) sa terorističkim organizacijama. Što se nas tiče, to ih čini legitimnim metama“, rekao je Kalin i otvoreno zapretio:

– Ko god da učini takav korak, suočiće se sa ozbiljnim posledicama!

On je odbacio svaku kritiku upućenu operaciji „Grančica masline“ i naglasio da Turska deluje u okviru svojih nacionalnih ineresa i da „nikome ne duguje nikakva objašnjenja“.

Kalin je ovo izjavio nakon izveštaja o nekoliko konvoja sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) koji su pristigli u Afrin.

Ipak, u međuvremenu, čelnici JPG-a su rekli da 400 pripadnika SNO-a nije dovoljno za odbranu od Turaka, na šta je sirijska komanda brzo odgovorila upućivanjem za sada nepoznatog broja regularnih vojnih snaga u ugroženi region, a za uzvrat, Kurdi su započeli predaju vlasti u delovima grada Alepa i većeg broja naselja u Afrinu Damasku.

Takođe, iako bez zvanične potvrde iz Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, veći broj pripadnika ruske vojne policije, takođe je prisutan u Afrinu, što je potvrđeno brojnim fotografijama i snimcima koje su se pojavile na mrežama.

Prema tvrdnjama lokalnih aktivista, u pitanju su čečenski pripadnici ruskih snaga koji prate sirijske konvoje kroz Afrin, a njihov prvenstveni cilj je odvraćanje turskih napada.

Od uspeha njihove misije u velikoj meri zavisi i dalji tok rata u Siriji.

Turci sa svoje strane nastavljaju operacije u pograničnim područjima Afrina, koji sve brže padaju u njihove ruke.

Mapa kontrole menja se iz sata u sat i neizvesno je da li se „žuta“ teritorija više smanjuje u korist turskih ili sirijskih snaga.

Izvor: Pravda

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite