VUČIĆ: Srbi i Rusi su braća, a to pokazuje i mozaik u Hramu Svetog Save!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvovali su svečanoj prezentaciji mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru, na kupoli visine od 65 metara. Vučić ocenio da je taj hram kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa.

Vučić u Hramu Svetog Save (Foto: Screenshot)

„Najveći naš zadatak danas je da izbegnemo sve zamke oko nas, da čuvamo prijatelje, da težimo miru, razumevanju i izgradnji“, poručio je predsednik Srbije u obraćanju na svečanosti otkrivanja mozaika.

„Na nama je da završimo ovaj hram“, rekao je Vučić i ukazao da je Hram na Vračaru „kuća za sve“ i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, ali i da u tom hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom.

„Ova kupola, koja je iznad nas, verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Srbije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode, za svakoga od nas. Više od toga teško da je moguće“, naglasio je Vučić.

Oluje kroz koje smo zajedno prošli ojačale su korene te veze, podvukao je Vučić podsetivši da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

„Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti“, rekao je predsednik.

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život.

Država je pomogla Hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, bez koga, ističe, ne bismo gotovo ništa uradili u tom svetom hramu i koji je dolazio i interesovao se za nastavak radova.

Takođe se zahvalio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu što je svojim dolaskom uveličao ovaj dan i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

„Hvala svima iz Srbije koji su godinama radili na tome da se ovaj hram podigne, od kraljeva – Milana, Petra i Aleksandra, pa do Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića i Tomislava Nikolića“, rekao je Vučić, koji je zahvalnost uputio i „Gaspromu“, koji pomaže u izgradnji Hrama.

Naglasio je da je izgradnja Hrama, koja je počela krajem 19. veka, kada je ideju o tome doneo Matija Ban, dubrovački Srbin, svestan svojih korena, najveći prikaz istorije kroz koju smo prolazili.

Ratovi i uvek samo ratovi i 1912, i 1914. i 1941. godine, pa zatim 90-ih, zaustavljali su ovaj poduhvat, ukazao je predsednik Srbije.

„Takođe, jedna druga vera ili nevera koja je vladala nama, i Rusijom i Srbijom, nije htela ni Hram ni sveca posle Drugog svetskog rata“, dodao je predsednik.

„Zato je danas možda i najveći zadatak da Hram završimo u miru, izbegnemo sve zamke koje su odavno oko nas, da čuvamo prijatelje i tražimo baš ona rešenja koja će omogućiti ono čemu je i Sveti Sava težio: miru, razumevanju i izgradnji“, zaključio je predsednik Srbije uz poruku „živelo srpsko-rusko prijateljstvo“.

Ističe da će Hram Svetog Save, koji je danas najveći na ovom delu Evrope i sveta, biti najlepši i najsvetliji.

Izvor: RTS, Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite