LEGIJA: Sramota me je u vaše ime!

Suđenje za pobunu JSO u novembru 2001. godine juče treći put počelo iz početka.

Legija (Foto:Printscreen)

Maratonsko suđenje za pobunu JSO u novembru 2001. godine juče je treći put počelo iz početka, zbog promene člana sudskog veća Specijalnog suda. Sedam godina posle pokretanja ovog procesa, koji je trebalo da rasvetli političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića, optuženi pripadnici nekada elitne policijske jedinice pozvani su da se još jednom izjasne o krivici.

Milorad Ulemek Legija, prvooptuženi, izjavio je da je optužnicu primio, jezički razumeo, ali da ne zna kako da se izjasni.

– Sramota me je vaše sramote, jer ova agonija traje 17 godina. Ovaj događaj je od pre 17 godina, pravosuđu je trebalo deset godina da pokrene istragu, mlatimo se sedam godina na sudu i sada opet počinje iz početka. Ovo što se radi nema smisla, prelazi u iživljavanje prema nama, optuženima. Dva puta sam pokušao da pišem predsedniku suda, da mi objasni zašto ovo dugo traje. Uvek sam dobijao neka paušalna objašnjenja. Neću da ulazim u političke igrice koje se igraju – rekao je Ulemek koga optužnica tereti da je organizovao pobunu Jedinice za specijalne operacije sa ciljem državnog udara, u vreme nakon što je već bio smenjen sa mesta komandanta.

Ulemek je ponovo odbacio sve optužbe i zamolio sud da nađe snage da stavi tačku na ovaj slučaj. U publici su juče bile prisutne Ulemekova supruga i ćerka. U trenutku dok je on davao uvodno izlaganje, majka je rekla ćerki: „Tata se iznervirao”, a zatim su napustile sudnicu.

Optužbe su odbacili i ostali optuženi članovi komande jedinice, koja je rasformirana 2003. godine, posle ubistva premijera Đinđića.

– Optužnica nije plod istrage, ona je klasičan politički pamflet. Tužilac ovakvom tezom dovodi nas optužene, pogotovo mene, u situaciju da sam psihički nestabilan. Takva osoba onda sama po sebi nije sposobna da joj se sudi. Nije reč o tome da je Ulemek bio tu na naše insistiranje, već da ga je jedan funkcioner bivše vlasti gurao ka jedinici i resoru DB. On u jedinici nije imao vlast, već poštovanje – kazao je Zvezdan Jovanović, osuđen na 40 godina zatvora kao atentator na Đinđića.

Podsećamo, nakon više godina trajanja postupka, ovo suđenje počelo je iz početka pre dve godine, posle smene do tada predsedavajućeg sudije Vladimira Vučinića pred sam kraj postupka. Nakon što je predmet dodeljen novom sudiji Vladimiru Mesaroviću, sve je startovalo iznova ali je u završnoj fazi, sudska uprava saopštila da nije produžen mandat sudiji Aleksandru Trešnjevu, članu veća. Po zakonu, to je značilo novo vraćanje postupka na početak.

Izvor: Politika

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite