ODBILI DA PREGLEDAJU TRUDNICU: Satima bila u bolovima, napisali joj da je odbila pregled

M.L. se, kako dalje navodi, nakon toga obratila savetnici za zaštitu prava pacijenata u Tiršojoj ulici, a tamo su joj, navodno, rekli da je uzalud dolazila da podnese prigovor jer se ništa ne reši u korist pacijenata.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

„Da li u ovoj državi trudnice imaju ikakva prava ili su dužne da budu „zamorčići“? Da li ja, kao trudnica sa rizičnom trudnoćom, koja je pre nepuna tri meseca izgubila svoje dete, imam prava na privatnost na pregledu ili nemam? Da li smo, ukoliko nemamo novca za privatne ordinacije, primorane da trpimo bahato ponašanje doktora u državnim klinikama, iako imamo plaćeno zdravstveno osiguranje?“, stoji na kraju pisma koje nam je poslala ogorčena čitateljka M.L. koja je nakon tri sata čekanja na pregled vraćena od strane doktora Nebojše Zečevića zato što nije želela da bude pregledana u prisustvu studenata medicine.

Ali, krenimo redom. Ona je 21. februara imala zakazan kontrolni pregled  u GAK „Narodni front“, nakon što je iz Doma zdravlja poslata još 6. februara, sa dijagnozom – trudnoća koja je u visokom riziku, zbog krvarenja i bolova u stomaku. Ovo joj je, kako kaže, druga trudnoća, nakon porođaja 2017. godine kada je beba preminula neposredno posle porođaja.

„Za pregled sam prijavljena u 8.11 sati, i sve do 11 sati sestra me nije prozvala, iako sam bila jedina trudnica u čekaonici, i pritom sa bolovima. Na moje insistiranje, u 11.15, pozvana sam da uđem u ambulantu broj 2. Sestra me je uputila u kabinu da se presvučem za pregled, a u kabini je bio okačen donji veš druge pacijentkinje. Kako mi je bilo važno da proverim da li je moja trudnoća u redu, presvukla sam se u takvoj kabini i izašla u ambulantu u kojoj se nalazilo 10-ak studenata oko stola za pregled. Zamolila sam doktora da se pregled obavi bez prisustva studenata, na šta je on odgovorio da je GAK „Narodni Front“ univerzitetska klinika i da se pregledi moraju obavljati u prisustvu studenata. Pregled sam u takvim okolnostima odbila. Vidno uplakana napustila sam ambulantu, nakon što mi je uručen izveštaj na kom piše da sam odbila pregled, ali ne piše iz kog razloga“.

M.L. se, kako dalje navodi, nakon toga obratila savetnici za zaštitu prava pacijenata u Tiršovoj ulici, a tamo su joj, navodno, rekli da je uzalud dolazila da podnese prigovor jer se ništa ne reši u korist pacijenata.

Ovim povodom kontaktirali smo GAK „Narodni front“, ali nismo dobili odgovor od njih šta se desilo u konkretnom slučaju, kao ni da li je pacijentkinja imala pravo da odbije pregled kome prisustvuju studenti.

Istim povodom obratili smo se savetniku za zaštitu prava pacijenata Mladenu Belojeviću koji nam je rekao da pomenuta trudnica nije dolazila kod njih, već da je zvala telefonom.

– Ona telefonom nije razgovarala sa savetnicom, nego sa savetnikom i dobila je informaciju da može da dođe i podnese prigovor kako bismo rešili problem sa kojim se ne susrećemo prvi put. Međutim, nije se ni pojavila – rekao je Belojević za „Telegraf“.

Šta kaže zakon?

U Zakonu o pravima pacijenata u članu 14 stoji da „pregledu pacijenta i preduzimanju medicinskih mera uopšte, mogu prisustvovati samo oni zdravstveni radnici, odnosno zdravstveni saradnici koji neposredno učestvuju u pregledu pacijenta i preduzimanju medicinskih mera.

Po pravilu, pregledu pacijenta i preduzimanju drugih medicinskih mera, mogu prisustvovati učenici i studenti škola i visokoškolskih ustanova zdravstvene struke, u svrhu obavljanja praktične nastave, kao i zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici, u toku obavljanja pripravničkog staža i stručnog usavršavanja, osim ako to pacijent odbije.

Pacijent može dati pristanak i za prisutnost drugih lica, prilikom njegovog pregleda i preduzimanja medicinskih mera uopšte.

Savetnik Belojević takođe se pozvao na ovaj član Zakona o pravima pacijenata u okviru prava na privatnost i poverljivost.

Na izričit zahtev pacijenta, pregledu koji obavlja nadležni doktor medicine, odnosno doktor stomatologije, ne mogu prisustvovati drugi zdravstveni radnici, odnosno zdravstveni saradnici“, pa vi sami zaključite ko se tu o koga ogrešio.

Izvor: Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite