PONOSE SE SOROŠEM: Ovo su protivnici Bregzita koji ne kriju ko ih plaća

Protivnici izlaska Velike Britanije iz Evropske unije pripremaju veliku kampanju za koju tvrde da ima 50:50 šanse da zaustavi Bregzit.

Ilustracija (Foto:Pixabay)

Tako što će blokirati dogovor o izlasku koji zastupa premijerka Tereza Mej, kaže jedna od vodećih zagovornika ostanka u EU Eloiz Tod.

Britanija bi trebalo da izađe iz EU u martu 2019, a protivnici traže različite načine da zaustave Bregzit za koji kažu da je „najveća britanska greška još od Drugog svetskog rata“.

„Najbolje za Britaniju“, grupa za kampanju kojoj je prošle godine poznati finansijer Džordž Soros donirao 400.000 funti, nada se da će uspeti da ubedi poslanike u parlamentu od 650 članova da blokiraju sporazum o izlasku za koji se Mej nada da će postići u oktobru u Briselu. „Bregzit može biti zaustavljen ako ljudi žele da bude zaustavljen. To apsolutno nije gotovo“, rekla je agenciji Rojters glavna izvršna direktorka grupe Eloiz Tod.

Blokiranje bilo kojeg dogovora koji Mej uspe da postigne sa EU bi britansku politiku gurnulo u krizu koja bi imala neizvesne posledice po Bregzit, po šestu najveću po redu svetsku ekonomiju i po sudbinu Londona, jedinog globalnog finansijskog centra koji može da parira Njujorku – komentariše britanska agencija. Ali Eloiz Tod i drugi učesnici kampanje se nadaju da će to dovesti do ponavljanja referenduma iz juna 2016, koji bi ovog puta glasačima ponudio izbor između dve opcije – izlazak diktiran uslovima dogovora koji postigne Tereza Mej ili ostanak u reformisanoj EU. Na referendumu 2016. godine 51,9 odsto je glasalo za izlazak iz EU, a 48,1 odsto za ostanak. Mej bi naredne sedmice trebalo da iznese plan za Bregzit. Premijerka je rekla da neće biti drugog referenduma. Istraživanja javnog mnjenja za sada nisu pokazala da postoji znak da se raspoloženje među glasačima promenilo, iako je jedna nedavna anketa sugerisala da je porastao procenat onih koji su za ostanak u EU.

„Trenutno smo na oko 45 odsto, ali radimo na tome da šanse budu 50:50, iako to još nismo postigli“, odgovorila je Eloiz Tod na pitanje Rojtersa o tome kolika je verovatnoća da se Bregzit zaustavi. Tod kaže da su se šanse da se to dogodi mnogo promenile od jedan prema deset, kolike su bile početkom prošle godine, kada je ona počela sa kampanjom. „Raspoloženje se menja, zemlja se menja…“, rekla je Tod i dodala da njena grupa organizuje događaje širom Britanije i vodi kampanju na društvenim mrežama, a planira i reklamnu kampanju kako bi ubedila glasače da u parlamentu lobiraju protiv Bregzita.

Dok premijerka rezultat referenduma o Bregzitu predstavlja kao glas protiv imigracije, Tod kaže da je on razotkrio duboko nezadovoljstvo velikih delova stanovništva zbog toga što su ostali odsečeni od ekonomskog procvata i rasta u Londonu i južnoj Engleskoj. „Naša zemlja je u prilično lošem stanju“, rekla je Tod, koja je bila radila u oblasti međunarodnog razvoja u engleskom gradu Hal. Ona kaže da britanska politička i poslovna elita ne radi na tome da se bogatstvo i mogućnosti prošire na ostatak države. „Ili samo odete u London i steknete bogatstvo kao Dik Vitington ili ostanete tu gde ste i zaglavite“, kaže Tod, aludirajući na staru narodnu priču o siromašnom mladiću iz provincije koji se obogatio u glavnom gradu i na kraju postao lord gradonačelnik Londona.

Kada je Dejli telegraf, naklonjen Bregzitu, izvestio o Sorosovoj donaciji, neki su ga optužili da „planira puč“ protiv britanske demokratije. „Džordž Soros se borio za demokratiju širom sveta i mi smo ponosni što smo dobili novac od njega i drugih donatora. U našem radu poštujemo sva pravila koja su propisana i nikada ništa ne skrivamo“, rekla je Tod. Grupa „Najbolje za Britaniju“ je prikupila skoro 200.000 funti za manje od dve nedelje, tokom „crowdfunding“ kampanje. „Imamo ambiciozan plan za koji je potrebno sedam cifara. Mislim da nam trebaju milioni da pobedimo u ovoj borbi“, kaže Eloiz Tod.

Izvor: Danas

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite