SLOM ŠPANSKOG SEPARATIZMA: Teroristicka organizacija ETA se raspušta?

Baskijska teroristička organizacija planira da do leta obustavi aktivnost. Kraj posle 60 godina postojanja i 829 žrtava. 

Spanija (Foto:Pixabay)

BASKIJSKA teoristička organizacija ETA nije aktivna, bar ne u smislu atentata po kojima je bila po zlu poznata, od oktobra 2011. godine, ali formalno nije ni raspuštena. Sada se najavljuje, najkasnije tokom leta, definitivni kraj organizacije koja je tokom skoro 60 godina aktivnosti ubila 829 ljudi.

Baskijski dnevnik „Gara“, koji je često bio korišćen od pripadnika ETA za najavu ili komentare događaja, osvanuo je sa naslovom „ETA više ne postoji“. Između prekida terorističkih akata i sadašnje najave formalnog raspuštanja, tokom 2016. dogodilo se razoružanje članova. Hapšenje posledne grupe lidera organizacije 2015. bilo je udarac koje je sasvim oslabilo organizaciju.

Preostali lideri planiraju da o formalnom raspuštanju organizacije sprovedu neku vrstu referenduma među članovima od kojih je većina u španskim zatvorima, neki u bekstvu van zemlje kao među bivšim zatvorenicima koji su izdržali kazne.

U dokumentu koji je objavio dnevnik „Gara“ ne koriste se direktni termini poput „raspuštanje“ ili „rasfomiranje“ ali se jasno kaže da je političko-vojna strategija došla do kraja. Nastavak aktivnosti biće „politički proces“ sa „patriotskom levicom“ na čelu. Termin „patriotska“ je prevod baskijske reči „abertcale“ koja označava patriotu- naconalistu. U rečniku Kraljevske Akademije Španije pod pojmom „abertzale“ stoji da se odnosi na „radikalnog baskijskog nacionalistu“.

Poslednjih godina u lokalne organe vlasti u mnogim opštinama Baskije ušli su brojni simpatizeri ETA tako da je dugoročni politički proces u toku. Dokument o najavi kraja organizacije poziva članove da i ubduće „deluju odgovorno unutar političkog procesa za oslobođenje.

U 74 španska zatvora trenutno su na izdržavanju kazne 302 člana ETA.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite