DAČIĆ: Kosovo je priznalo manje od 100 država, spisak je lažan i to ćete tek videti!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju nije od suštinske važnosti da broj zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova padne ispod 100, ali napominje da je spisak privremenih vlasti u Prištini sa 116 zemalja koje su priznale „nezavisnost“ u stvari „lažni spisak“.

Ministar Ivica Dačić (Foto: Screenshot)

Dačić smatra i da broj zemalja koje su priznale nezavisnost neće biti od većeg značaja ukoliko Kosovo zatraži članstvo u UN, jer će, pretpostavlja, Kina i Rusija staviti veto na to.

„Reč je o simbolici… Iz Prištine tvrde da ih je na njihovom spisku 116 zemalja priznalo. Ali kada pogledate taj spiska na njemu su države koje nisu članice UN, zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i one koje su povukle to priznanje. To je zapravo lažni spisak“, rekao je Dačić otvarajući Međunarodnu konferenciju „Medijacija, sprečavanje i rešavanje konflikata u nastajućoj paradigmi“.

Šef srpske diplomatije, međutim, očekuje da će taj broj pasti na 96, jer je to „polovina broja članica UN, te tako iz Prištine više ne mogu da tvrde kako je više od polovine članica UN priznalo Kosovo“.

Podseća i da su Surinam, Burundi i Gvineja Bisao odlučili da povuku priznanje, te da Gambija preispituje svoju odluku.

Dačić, međutim, upozorava da su sada sve zemlje koje su najavile da razmišljaju da preispitaju odluku o priznanju „pod pritiskom“, te dodaje da očekuje da će se Priština sada kao „tužibaba žaliti SAD i Velikoj Britaniji“.

„Sada će ambasadori tih zemalja da pozovu predsednika Gambije i pitaju ga zašto je to uradio i pod čijim pritiskom“, rekao je Dačić, uz opasku da je „legitimno kada neko lobira za priznanje Kosova, ali da je skandal kad neko lobira za povlačenje priznanja“.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite