Zapadni mediji porede Gutu sa Srebrenicom, ali ne zato što u oba mesta islamisti ubijali civile!

Britanski list „Gardijan“ nedavno je u svom tekstu objavio da Istočna Guta postaje sirijska „Srebrenica“ i da je, nakon što su propali mirnovni pregovori krajem 2017.godine, lokalno stanovništvo ostavljeno bez zaštite.

Rat u Siriji (Foto: Screenshot)

O realnom stanju stvari govori nezavisna britanska novinarka Vanesa Bili, koja je provela mnogo vremena u Siriji.

Mediji pišu da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da zaštite civile u Istočnoj Guti. Da li je to zaista tako?

– Povodom pisanja „Gardijana“, ali i mnogih drugih, meni se čini da je neophodno za početak istaći da zapadni mediji nastupaju sa senzacionalističkim vestima koje idu u prilog delovanju NATO-a. Legitimnu borbu sirijske vojske protiv terorističkih grupa, uključujući tu i delove Al Kaide, zapadni mediji potpuno pogrešno prikazuju. Štaviše, zapadni mediji poriču zverstva protiv sirijskih civila poput napada bombaša-samoubica ili „kiše“ bombi i granata po gusto naseljenim stambenim četvrtima Damaska, koji su u međuvremenu postali stecište za izbeglice ne samo iz Istočne Gute, već i drugih istočnih delova zemlje. Te terorističke grupe koje stalno otvaraju vatru po civilima i to najpre po đacima ili starcima ili granatiraju stambene četvrti, takođe bukvalno hvataju ljude po ulicama i potom ih drže po zatvorima ili čak kavezima i more ih glađu ili ih koriste kao „živi zid“.

Tokom mog boravka u Damasku, saznala sam mnogo o projektima koje realizuju sirijske vlasti, zajedno sa Crvenim polumesecom Sirije, ruskim humanitarnim organizacijama i nizom sirijskih nevladinih humanitarnih organizacija koje su konstantno radile na evakuaciji civila. Takođe, sve te organizacije pružaju medicinsku pomoć onima koji bi bili spaseni iz tih užasnih zatvora ili kaveza terorista.

Zato bih volela da postavim pitanje stanovnicima država-članica Severnoatlantske alijanse: da vi živite u gradu pod opsadom terorista koji su finansirani od strane NATO-a i da ti teroristi svakodnevno ubijaju civile i vrše etničko čišćenje, da li biste se suprotstavili pokušajima legitimne vojske vaše države da oslobodi taj grad i nedužne civile?

– Znate, to je rat! To je užasan rat. A ko je zakuvao ceo taj haos i doveo sirijski narod u tu jezivu situaciju? Ne, to nisu sirijske vlasti, već vlade država-članica NATO-a i njihovi saveznici Izrael i Saudijska Arabija i mnogi drugi manji saveznici, koje nažalost imaju po čitavom svetu.

Kako Vi ocenjujete poređenje tragedije Istočne Gute sa Srebrenicom, koje je napravio „Gardijan“?

– Ovde se, po mom mišljenju, radi o potpirivanju ratne kampanje, koju sprovode zapadni mediji. A kampanja se, naravno, vodi kao vrsta opravdanja za sve ono što oni rade na terenu, to jest za opravdanje finansiranja i naoružavanja terorističkih grupa. Inače, odakle svim tim teroristima i hrana i municija?

Mislim da ta priča i poređenje sa Srebrenicom, poređenje sa drugim apokaliptičnim događajima, to je samo još jedan način kako mejnstrim zapadni mediji pripremaju stanovništvo za eskalaciju sukoba, jer će uskoro uslediti poziv da se „pojačaju otpor i borba protiv protivnika“. A „zaboravljaju“ da objasne da su čuveni „Beli šlemovi“ u sprezi sa Al Kaidom i da ih finansira London. Mislim da dolazimo do vrlo opasnog ključnog momenta ovog rata i neophodno je biti „hladne glave“.

Zašto zapadni mediji ignorišu, prećutkuju činjenicu da su stotine hiljada civila bile ili i dalje jesu u nekim delovima zemlje zapravo taoci terorista?

– Mislim da čak mogu da predvidim nekoliko momenata u vezi sa ovim pitanjem. Kao prvo, vidimo ili smo već videli neke dokaze da će vrlo verovatno „Beli šlemovi“ uskoro napraviti neke nove provokacije u istočnom predgrađu Damaska i u Idlibu. Videli smo 3 cisterne sa hlorom koje su ušle u grad Idlib i postoje vrlo jasni pokazatelji da se verovatno sprema diverzija. Takođe, mislim da bi trebalo istaći da je američka koalicija zajedno sa zalivskim zemljama i Izraelom zabrinuta zbog činjenica koje mogu biti otkrivene nakon oslobađanja regiona koji su još pod kontrolom terorista, tu najpre mislim na Idlib i Gutu i istočna prigradska naselja Damaska.

Savršeno je jasno da je neko sve ovo vreme snabdevao teroriste municijom, opremom i hranom. Takođe, delovanjem terorista je neko upravljao, nije to nekakva stihijska akcija. Dakle, moja pretpostavka je da ćemo postati svedoci novih rušenja, bilo da se radi o skladištima ili strateškim zgradama ili delovima grada. Isto tako ne znam da li će SAD na kraju uraditi ono što uvek rade — započeti vojnu ofanzivu.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite