GENERALŠTAB UKRAJINE: Spremamo se za rat sa Rusijom

Načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko izjavio je da se oružane snage njegove zemlje pripremaju za „odbijanje agresije sa strane Rusije”.

Rat u Ukrajini (Foto: Flickr)

Muženko, koji je protiv armija dveju donbaskih republika, izgubio sve bitke koje je vodio, spripreme za tobožnje „odbijanje napada Rusije”, objasio je ovako:

„Mi moramo biti spremni u svakom momentu. I sutra i kroz nedelju dana. I kroz godinu i kroz tri godine. Mi moramo biti spremni sve dok bude postojala sa strane Rusije pretnja prema Ukrajini”.

Iako dobro zna da Rusija nema nameru da napada njegovu zemlju, Muženko je izjavio da njegov Generalštab ima planove za različite varijante razvoja događaja” i da se bavi naoružavanjem svojih jedinica.

Naveo je da očekuje da iz SAD stignu obećani i odobreni protivtenkovski sistemi Javelin, a iz ukrajinskih vojnih fabrika – tenkovi „Oplot”.

PPPoslednjih nedelja su se pojavile procene da je glavni neprijatelj ukrajinske armije – rašireni alkoholizma među vojnicima i oficirima.

Rusija je na ovo odreagovala indirektno.

Prvi zamenik predsednika spoljnopolitičkog komiteta gornjeg doma parlamenta – Vladimir Džabarov – izjavio je da stupanje na snagu ukrajinskog „Zakona o reintegraciji Donbasa” može imati žalosne posledice ne samo za Ukrajinu, nego i za Evropu.

„Reintegracija, kako je u Kijevu zamišljena, daje mogućnost – naglasio je Džabarov – za intervenciju ukrajinske armije protiv Luganska i Donjecka. Ukrajinska armija se za to već pripremila, dovukla je na prve linije ratnu tehniku… Ako Ukrajinci ne žele rešenje pitanja u skladu sa Minskim sporazumima, a izgleda da su ih se već odrekli, sve što se dalje bude događalomože, na žalost, biti veoma teško, a posledice i za Evropu katastrofalne”.

Džabarov je dodatno upozorio ukrajinski vojni i državni vrh:

„Ako gospodin Porošenko misli da će iz primene sile izvući neku političku korist – u dubokoj je zabludi. Biće to nova avantura na jugoistoku Ukrajine koja se i za Porošenka i za njegov režim može završiti veoma žalosno”.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite