KAO MAO CE TUNG: Kineski predsednik će dobiti doživotni mandat

Komunistička partija Kine (KPK) predložila je danas promenu ustava zemlje kako bi njen aktuelni predsednik Si Đinping i potpredsednik mogli da bude na vlasti i posle drugog mandata. 

Predsednik Kine (Foto: Wikimedia)

Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je da se iz ustava zemlje izbriše stavka prema kojoj njen predsednik može samo da ima najviše dva uzastopna mandata od pet godina, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Istovremeno bi bila uklonjena i norma koja i mandate potpredsednika Kine ograničava na najviše dva (po 5 godina),

Ove ustavne promene razmotriće 13-ti saziv Svekineske narodne skupštine čije zasedanje počinje 5. marta.

Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda biće reizbor sadašnjeg predsednika Kine Si Đinpinga za još jedan petogodišnji mandat.

Novi mandat će istovremeno dobiti i aktuelni potpredsednik države Li Kećijang.

Sa ustavnom promenom, Si bi mogao da ostane na vlasti i posle 2023. godine kada će mu isteći drugi mandat.

Po decenijskoj kineskoj praksi, svaka generacija političara može držati najviše položaje u državi i partiji najviše deset godina.

U skladu sa tom tradicijom, sadašnja peta gederacija rukovodilaca na čelu sa Sijem trebalo bi da 2023-će preda vlast predstavnicima „šeste generacije“.

Centralni komitet KPK predložio je najvišem zakonodavnom telu zemlje da u ustav uključi i Sijeve „teorijske postavke o novoj epohi razvoja socijalizma sa kineskim specifičnostima“.

Njegovo ime i misao upisani su u oktobru u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s bivšim liderom partije Mao Cedungom.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite