DAČIĆ: Briselski sporazum pada ukoliko se ne ispoštuje ZSO, to je kraj dijaloga!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da nema te „evropske šargarepe“ iz EU, zbog koje bi Srbija dobrovoljno pristala da se odrekne Kosova i Metohije.

Ivica Dačić (Foto: Screenshot)

„Licemerno je da pojedini krugovi u Briselu od nas očekuju istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav kada je reč o kosovskom pitanju“, rekao je Dačić.

Govoreći o današnjem nastavku briselskog dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da srpska strana ne pristaje na bilo kakve prepravke već dogovorenog sporazuma o Zajednici srpskih opština.

„Ako EU pristane na tako nešto, a verujem da neće, onda pada ceo proces dijaloga i za nas tu više neće biti mesta“, naveo je Dačić, napominjući da su u tom sporazumu jasno naznačene obaveze obe strane, ali da izgleda u Prištini „pate od amnezije“.

Dačić je ocenio da u delu međunarodne zajednice i u Prištini postoji očigledna težnja da se Srbi na severu Kosova i Metohije proglase za destabilizujući faktor.

„Mislim da se igraju vatrom, koju raspiruje i nečinjenje EU kada je reč o ZSO, od koje sigurno nećemo odustati po cenu kraha dijaloga“, poručio je Dačić.

On je rekao da je sada lakše razgovarati sa administracijom u Vašingtonu, što je velika šansa za Beograd, jer Amerika ne želi novu nestabilnost i pokazala je interesovanje za srpsku inicijativu o trajnom rešenju za Kosmet.

Dačić je istakao da se do rešenja mora doći isključivo kompromisom, a ne nametanjem stava Srbiji da mora da prizna nezavisnost Kosova.

„Pitao bih sve u EU – kako to da su promenjive samo granice Srbije, a sve druge su kao uklesane u kamen. Prvo su otcepili Kosovo od Srbije, i sada nam govore da nema više šta tu da se priča. Ma, kako da ne. Kada je to završena priča, što nas zovu na dijalog?“, upitao je Dačić.

On je dodao da ne očekuje da će zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo, promeniti svoj stav.

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame o jednom predsedniku za Albaniju i Kosovo, Dačić je rekao da je to još jedna potvrda velikoalbanske politike, koja je veoma živa i prisutna kod svih albanskih političara.

„Zamislite samo kada bi Srbija dala neku sličnu najavu, na primer, da će sa Republikom Srpskom da ima jednog predsednika i jednu spoljnu ili bezbednosnu politiku?“, naveo je Dačić.

Kada je reč o evropskim integracijama, Dačić je rekao da je realan rok da Srbija do 2025. godine postane član EU i dodao da će to zavisiti od političkih odnosa, a ne samo da li je Beograd nešto uradio ili nije.

Izvor: Novosti/Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite