JUNKER: Mediji izmišljaju, niko nije rekao da će Srbija ući u EU 2025.godine

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Tirani da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da gledaju na 2025. godinu kao na datum kada bi bilo koja od njih mogla da se pridruži EU, pod uslovom da je ispunila kriterijume za članstvo. Suprotno onome što čitamo svuda, Komisija i ja nismo rekli da će Srbija i Crna Gora nužno postati članice EU 2025. godine.

Žan Klod Junket (Foto: Flickr)

Junker, koji u Albaniji boravi u okviru zvanične posete Zapadnom Balkanu, rekao je da je 2025. godina „moguć datum za ulazak“ u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne samo favorite, prenosi Rojters.

„Suprotno onome što čitamo svuda, Komisija i ja nismo rekli da će Srbija i Crna Gora nužno postati članice EU 2025. godine“, rekao je Junker novinarima u Tirani.

Kako je dodao, 2025. godina je kao datum za priključenje EU „otvorena za sve zemlje-kandidate“, naveo je Rojters.

„I u meri u kojoj bi zemlja-kandidat do tada ili kasnije, ili ranije, ispunila sve kriterijume za članstvo, mi ćemo postupiti na takav način da EU prizna njene napore“, rekao je Junker na konferenciji za novinare.

Rojters podseća da se Srbija i Crna Gora smatraju favoritima za ulazak u EU, a da Albanija i Makedonija očekuju da dobiju „zeleno svetlo“ kako bi započele pregovore o pridruživanju Uniji u junu.

Junker je pre Albanije, prethodno danas boravio i u poseti Makedoniji, gde je počeo turneju po Zapadnom Balkanu.

Predsednik EK sutra, zajedno sa komesarom Johanesom Hanom, dolazi u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite