PORAZ ORBANOVOG KANDIDATA: Opozicija slavi trijumf.

U mađarskom mestu Hodmezevašarhelju dogodilo se iznenađenje: za gradonačelnika je izabran zajednički predstavnik opozicije. Mnogi u tome vide pobedu koja bi se mogla da se odrazi i na predstojeće parlamentarne izbore.

(Foto: Screenshot)

„Istorijski poraz Fidesa“, „Orban može da bude poražen“, „Ipak ima izbora“ – mediji koji kritički izveštavaju u Mađarskoj upravo se takmiče s entuzijastičnim naslovima.

Povod je iznenađenje koje se dogodilo u mestašcu Hodmezevašarhelju na jugu zemlje s oko 44.000 stanovnika. Na prevremenim izborima ove nedelje zajednički kandidat opozicije uspeo je da smeni kandidata vladajućeg Fidesa.

Štaviše, nezavisni kandidat i 45-godišnji inženjer elektrotehnike Peter Marki-Zaj osvojio je čak 58 odsto glasova, dok je kandidat Orbanove stranke dobio 42 procenta. „To su glasovi protiv straha, protiv samovolje i protiv korupcije“, izjavio je novoizabrani gradonačelnik.

To je zaista jedan od najspektakularnijih izbornih rezultata u Mađarskoj poslednjih godina: u Hodmzeevašarhelju je Fides vladao pune dve decenije i na glasu je kao neosvojivo uporište te stranke. To je i rodni grad Orbanovog moćnog šefa ureda Janoša Lazara, drugog čoveka u piramidi moći mađarskog premijera koji je upravo u tom gradu i počeo svoju političku karijeru. Već i po tome su poraz Fidesa i pobeda opozicije u Hodmeževašarhelju od izuzetne simboličke važnosti.

„Ovo je za Fides veoma bolan poraz“
Ali radi se i o parlamentarnim izborima koji će se u Mađarskoj održati 8. aprila. U tom mađarskom gradu po prvi put su praktično sve opozicione stranke – od levih socijalista, preko zelenih liberala, pa do krajnje desnice, stranke Jobik – podržale jednog kandidata. Samo tako je postojala šansa da se pobedi Fides. Eksperiment je uspeo, tako da se opozicija ponovo nada da će se smena dogoditi i u aprilu.

– Ovaj ishod je debakl za Fides i vrlo bolan poraz – smatra politikolog Atila Tibor Nađ iz Instituta Meltanjošag u Budimpešti. „Istovremeno, opozicija je dobila neočekivanu priliku da promeni političke odnose. Ako tako vešto nastavi, zaista ima šanse da Fidesu preotme većinu“.

lpak, Nađ upozorava da baš rezultat u Hodmezevašarhelju pokazuje da Orbanova stranka još uvek ima solidnu podršku birača koja može da se nadvlada samo velikom slogom opozicije. Zato je još uvek pitanje: da li će opozicija uspeti da okrene kormilo?

Sveže izabrani gradonačelnik Hodmezevašarhelja Peter Marki-Zaj pozvao je opozicione stranke i sve svoje sunarodnike da slede primer njegovog grada. „Pokazali smo da Fides može da se pobedi“, rekao je Marki-Zaj, „a to 8. aprila može da uspe i u čitavoj Mađarskoj“.

Izvor: DW/ Vesti Online

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite