UDALA SA ZA TERORISTU: Sestra pokušava da je vrati nazad iz Sirije!

Sestru Aleme Dolamić s osmogodišnjom ćerkom muž je 2014. godine odveo u Siriju. Nermin Jahić, muž Alemine sestre koji se borio na strani Islamske države, poginuo je početkom 2017. godine, nakon čega je Alemina sestra ostala s ćerkom i još dvoje dece koje je rodila u Siriji.

(Foto: Screenshot)

– Ona je njega upoznala putem Fejsbuka. I to nije trajalo možda dve sedmice. I to njihovo upoznavanje, i njena udaja i to je to. Ona je znači otišla za njega 8. januara 2014. godine. Već u desetom mesecu su bili u Siriji – ispričala je Alema.

Alemina sestra, čije ime iz bezbednosnih razloga nije objavljeno, kao ni lokacija na kojoj je trenutno, kaže da je muž njene sestre u Siriju otišao da se bori na strani Islamske države.

– On nije Nermin Jahić za njih, on se zvao Ebu Zekerija, sve mi se čini. On je s njima sklopio ugovor, odatle nema izlaska. Iz ISIS. Znači, nema ti izaći. Ili ćeš poginuti na ratištu ili će te oni ubiti ako pokušaš pobeći – kazala je sagovornica Radija Slobodna Evropa.

Dok je Alemina sestra živela u predelima koje su kontrolišu militanti ISIS, morala je živeti prema njihovim pravilima.

Od samog odlaska Alema je pokušavala sestru vratiti u Bosnu i Hercegovinu, ali je tek nakon pogibije muža Alemina sestra zatražila da joj pomogne da napusti Siriju.

Alema je, od svih članova porodice osoba iz BiH koje su otišle u Siriju, jedina javno progovorila i zvanično pokrenula proces povratka u BiH. Pomoć je tražila od zvaničnih institucija BiH i ambasada u Jordanu i Turskoj, ali i humanitarnih organizacija.

– Eto četvrta je godina, malo, kako bih rekla, i mediji, malo i ti roditelji o svemu tome ćute. Trebalo se od samog početka, trebali su se nekako skupiti pa razmeniti informacije – moje dete je ovde, moj sin je ovde, moja je ćerka tamo… Razumete, pa na bilo kakav način im pomoći – istakla je.

Alemina borba još nije gotova, ali nada se da bi uskoro mogla videti svoju sestru i njenu decu u BiH. Oni su trenutno u izbegličkom kampu u Siriji, gde je još nekoliko žena iz BiH i regije Balkana koje dele sudbinu Alemine sestre.

– Da mogu, svaku bih ženu vratila. Nebitno samo iz Bosne, iz bilo koje zemlje – kaže Alema.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite