Vučić ponovo sa Angelom Merkel, evo koje su teme razgovora…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u utorak u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a ključne teme zvaničnog susreta biće: dijalog o Kosovu i Metohiji, put Srbije ka EU i ekonomska saradnja dveju zemalja.

Vučić sa Merkelovom (Foto: Screenshot)

Kako je najavljeno, prvi čovek Srbije biće dočekan uz najviše državne počasti, a očekuje se da dvoje zvaničnika zajedno razmotre i bezbednosne i političke izazove u našem regionu.

Svakako, tema Kosova i Metohije je neizbežna, naročito posle najave odlazećeg šefa diplomatije Nemačke Zigmara Gabrijela da će njegova zemlja pojačati pritiske u EU na „petorku“ koja nije priznala lažnu državu.

Takođe, može se očekivati i da predsednik Srbije upozna najmoćniju državnicu u Evropi o svojim viđenjima razrešenja zapetljanog kosmetskog čvora i sa ciljevima unutrašnjeg dijaloga, koji uveliko traje u našoj zemlji.

Osim toga, dvoje sagovornika razmotriće i evropske perspektive naše države, u svetlu nove strategije EU o proširenju, koja Srbiju vidi u Uniji 2025. godine.

Imajući u vidu da ga nemačka kancelarka izuzetno ceni, predsednik Srbije trebalo bi direktno da upita Merkelovu da li naša država može da računa na podršku u smislu ubrzavanja evrointegracija. I u ovom segmentu element Kosova je neizbežan, pa bi trebalo da bude reči i o pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine, o kojem ima i te kako nepoznanica. Inače, nemačka kancelarka će svom gostu iz Srbije prirediti i ručak, posle kojeg je predviđeno i obraćanje novinarima.

Vučić je juče rekao da ide na razgovore sa najvećim i najvažnijim evropskim liderom Angelom Merkel.

– To je veoma važna stvar za našu zemlju i od izuzetnog značaja za građane. Pozvaću Merkelovu da poseti Srbiju, kad bude imala vremena, ove ili sledeće godine – rekao je Vučić.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite