Dodik pravi patriotski blok

Vladajuća koalicija okupljena oko SNSD zbija redove pred ovogodišnje glasanje u Republici Srpskoj. Cilj da privuku partije, nevladine organizacije, pojedince kojima je interes RS iznad svega.

Dodik (Foto: Screenshot)

SNSD i vladajuća koalicija okupljena oko ove stranke radi na formiranju tzv. patriotskog bloka, koji ima cilj da okupi i druge partije, nevladine organizacije i pojedince koji će se zajedno boriti i izboriti za zaštitu dejtonskog kapaciteta Republike Srpske i sprečiti svaki novi pokušaj otimanja ustavnih i dejtonskih nadležnosti od Srpske i prenos na BiH, kažu sagovornici „Novosti“.

Zasad je već poznato da će u budućem patriotskom bloku, pored vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP, biti sigurno i Ujedinjena Srpska. Članovi patriotskog bloka biće i mnoge nevladine organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i uvaženi pojedinci kojima je interes Srpske iznad svega.

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske, potvrdio je „Novostima“ da će ova stranka biti deo patriotskog bloka i jedan od osnivača.

– Zbog probosanske politike Saveza za promene u protekle četiri godine vodila se opšta hajka iz Sarajeva protiv Srpske. Zato sada pravimo kičmu srpske nacionalne politike, koja će se zvati patriotski blok i koja će suštinski biti suprotstavljena bosanskom bloku – kaže Stevandić.

Staša Košarac, član Predsedništva SNSD, kaže za „Novosti“, da Patriotski blok u Srpskoj već postoji i to od onog dana kada je osnovan izdajnički Savez za promene.

– Radi se svaki dan na jačanju patriotskog bloka. Moramo zaustaviti svaki pokušaj prenosa nadležnosti sa RS na BiH i omogućiti zaštitu RS od Saveza za promene koji slepo sledi politiku Bakira Izetbegovića. Svi koji žele da brane interese Srpske i da čuvaju dejtonske nadležnosti dobrodošli su u patriotski blok – ističe Košarac.

Inače, nakon nedavno održane sednice Izvršnog odbora SNSD Milorad Dodik je potvrdio da će SNSD formirati patriotski blok s ciljem da ostvari uspeh na svim funkcijama na narednim opštim izborima.

Rekao je da će kandidat za predsednika Republike biti utvrđen u narednom periodu, a da su njega svi odbori podržali za člana Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da će oba kandidata biti iz SNSD i da ne očekuje nikakve probleme sa koalicionim partnerima u tom pogledu.

Rekao je da je jedan od ciljeva patriotskog bloka suprostavljanje „bosanskoj i izdajničkoj politici“ Saveza za promene.

– Dostavićemo inicijativu zainteresovanim partijama da se oformi taj blok. U tom pogledu smatramo da je veoma jasno da je na sceni borba za pozicije RS. Ono što mi zovemo izdajom je Savez za promene, koji je na nizu mesta dokazao svoju izdajničku i bosansku orijentaciju – rekao je Dodik.

On je dodao da će sve ispod 50 odsto osvojenih glasova SNSD smatrati neuspehom.

– Očekujemo najbolje rezultate na izborima. To baziramo na nizu faktora. Opozicija deluje na bosanskoj platformi, i odnosi se izdajnički prema potrebama i ciljevima u RS, što je vidljivo kroz ove tri-četiri godine. Očekujemo da će narod prepoznati takve politike i da će u tom pogledu biti veoma jasno za koga će glasati – rekao je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik:Deklaracija-kvalitetan odnos prema Srbima u rasejanju

– U Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine naš cilj je da s koalicionim partnerima osvojimo deset mandata i napravimo zajedničku listu – naglasio je Dodik i naveo da u Narodnoj skupštini SNSD juriša na 42 plus jedan mandat, i da im za to treba 300.000 glasova.

ZA PREDSEDNIKA 360.000 GLASOVA

ŠTO se tiče Predsedništva, potrebno je da se obezbedi 380.000 glasova, a za predsednika Republike Srpske 360.000 glasova. Mi verujemo da je to moguće – rekao je Milorad Dodik.

Izvor:  Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite