Glavni tužilac za zločine UČK nad Srbima podneo ostavku, kaže da je kriva Amerika!

Glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine nad Srbima na Kosovu, Dejvid Švendimen rekao je da mora da napusti posao u kritičnoj fazi rada tog suda najviše zbog, kako je istakao, „inercije Stejt departmenta“, piše danas britanski list Gardijan.

UČK (Foto: Screenshot)

 

Švendimen je rekao da ne zna da li je potraga za njegovim naslednikom na toj poziciji počela.

– Nisam dobio nikakve garancije. U suštini vlada tišina od pre dve nedelje – rekao je Švendimen za Gardijan u telefonskom intervjuu.

Švendimen, američki tužilac sa bogatim iskustvom na polju međunarodnih ratnih zločina, saglasio se da bude specijalni tužilac ustanovljenog suda ali pod uslovom, kako je naglasio, da mu finansijska i politička nezavisnost budu garantovani. Takođe, njegov uslov je bio da mu se garantuje pun četvorogodišnji mandat do 2020. godine, piše Gardijan.

Iako je njegovo trogodišnje naimenovanje u Stejt departmentu kao visokog službenika u inostranstvu trebalo da istekne dve godine pre isticanja mandata u Hagu, Obamina administracija mu je dala garancije da će mu mandat na mestu glavnog tužioca biti produžen kako bi mogao da završi započeti posao.

– Nakon što se promenila administracija, apsolutno sam siguran da profesionalci u Stejt departmentu shvataju problem, ali otvoreno su mi rekli da drugi nisu zainteresovani – rekao je Švendimen.

On je dodao da je hteo da mu se bar omogući dovoljno vremena da izabere naslednika, kako bi ometanja u radu suda bila minimalna.

Kako je ispričao, pozvan je u američku ambasadu u Hagu 13. februara i u telefonskom razgovoru sa Stejt departmentom mu je rečeno da će otići sa mesta glavnog tužioca krajem marta.

– Rečeno mi je: Hvala na vašoj službi, ali nema izuzetaka od pravila. Ljudi u regionu, oni koji treba da brinu što će da snose odgovornost, nemaju čemu da se raduju – rekao je Švendimen Gardijanu.

– Moja iskrena procena je da ova odluka neće da nas uspori. Kada bude došlo vreme, uradićemo ono što moramo – zaključio je Švendimen u razgovoru za Gardijan.

Stejt department nije odgovorio na zahtev da da komentar, naveo je britanski list. Britanski advokat, Švendimenov zamenik, Kvai Hong Ip vršiće dužnost glavnog tužioca, međutim njegovo potpuno preuzimanje tog posla je složeno zbog Bregzita, naveo je Gardijan.

List je naveo da Švendimenov slučaj potvrđuje izveštaje o neodlučnosti i paralisanosti u Stejt departmentu, suočenim sa dubokim rezovima u budžetu i nepopunjenim brojnim ambasadorskim mestima.

Gardijan je ocenio da Švendimen odlazi sa mesta glavnog tužioca Specijalnog suda u „vrlo nesigurnim vremenima“ u tom regionu.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite