U Srbiji sutra minus 17, prete nam i velike poplave!

Temperatura će u četvrtak ujutru pasti do rekordnih minus 17, potom sledi blago otopljavanje, ali ćemo tek za vikend izaći iz minusa. Od nedelje znatno toplije, ali sa kišom.

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Srbija će još čitava tri dana biti na udaru ledenog talasa, a tek u subotu temperatura će prvi put otići u plus, prognoziraju meteorolozi! Danas i sutra vejaće sneg sa kratkotrajnim prekidima, dok nas u petak očekuje ledena kiša.

Najhladnije će biti u četvrtak ujutru, kada će temperatura pasti na rekordnih minus 17. Nakon toga sledi otopljavanje, dok se kraj zime nazire početkom sledeće nedelje. Tada će biti čak 15 stepeni u plusu, ali rast temperature pratiće kiša.

Meteorolog „Weather2Umbrella“ Đorđe Đurić upozorava da se zima ne predaje i da nas sve do vikenda čeka debeli minus.

– Najprostije rečeno, smrzavaćemo se sigurno još tri dana. U ovom periodu nas čekaju izuzetno niske temperature, u sredu i četvrtak biće dosta snega, sa mestimičnim prekidima, a u petak će padati ledena kiša, koja će praviti problema na putevima. U sredu će biti izuzetno hladno, temperature će se kretati od minus 13 do minus pet stepeni, ali to nije ništa u odnosu na ono što nas čeka dan kasnije, kada se očekuje da živa padne na rekordnih minus 17 stepeni. Nakon toga kreće blagi rast temperature, međutim, sve do vikenda biće nam potrebne debele jakne, kape i rukavice – upozorava Đurić.

On ističe da ćemo se od ledenih dana, a po svemu sudeći i zime, oprostiti u subotu.

– Početkom vikenda će konačno u celoj zemlji temperatura skočiti iznad nule, mada će se njene vrednosti dosta razlikovati od regiona do regiona. Tako će ona na severu jedva preći nulu i iznosiće od dva do tri stepena, dok će na jugu Srbije biti znatno toplije, odnosno temperatura će se kretati i do 15 stepeni. Ali ono što je za sada izvesno jeste da nas tokom marta ne čeka neki novi ledeni talas ili osetnije hladniji dani. Biće značajno toplije, ali i prilično kišovito vreme – prognozira Đurić.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu upozoravaju na ledene dane do subote, ali i na znatno toplije vreme u nastavku marta.

– Sve do kraja radne nedelje biće izuzetno hladno, a sneg, koji će padati u gotovo celoj zemlji, biće praćen jakom košavom, naročito u Banatu i Podunavlju. Kombinacija vejavice i vetra držaće temperaturu konstantno ispod nule, a najhladnije će biti u četvrtak ujutru. Od tada kreće rast temperature i za vikend će cela zemlja, izuzimajući Negotinsku Krajinu, biti u plusu. Naredna sedmica biće topla, ali kišovita – kažu u RHMZ.

U martu moguće i poplave

Srbiju bi tokom marta mogle da pogode ozbiljne poplave, upozoravaju stručnjaci! Naime, temperature će iz debelog minusa vrlo brzo skočiti na plus 15, pa bi sneg na planinama mogao naglo da se istopi i slije u reke. Da stvar bude još gora, prema prognozama, u martu nam slede kišni dani, što bi u kombinaciji sa naglim topljenjem snega moglo da prouzrokuje poplave.

Meteorolog „Weather2Umbrella“ Đorđe Đurić upozorava da nas posle ledenog talasa čeka dugotrajan kišni period.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite