Kosovo ipak na samitu u Sofiji?

Bugarska će na samitu EU-Zapadni Balkan, koji se u maju održava u toj zemlji, u potpunosti ispoštovati satus neutralnosti Kosova, rekla je  briselski portparol bugarskog predsedavanja EU Genoveva Červenakova.

Zastava samoproglašene država (Foto: Pixabay)

Ko neće da se nađe na zajedničkoj fotografiji sa Haradinajem i šta Dačić kaže o ruskim diplomata u Srbiji

Bugari trenutno nastoje da uvere sve članice da se neće dirati u statusna pitanja i traže odgovarajuću formulu, dodaje list i podseća da je Španija prva poručila da nije saglasna s tim da Kosovo na toj konferenciji ima tretman države, a da su potom rezerve prema učešću na skupu zbog najavljenog prisustva kosovskih predstavnika izneli i Bukurešt i Nikozija.

– Veoma smo svesni važnosti pitanja odnosa prema Kosovu članica koje ga nisu priznale, i sa njima po tom pitanju blisko radimo bilateralno i na druge načine – rekla je Červenakova.

Naglasila je da je cilj Bugarske da se samit organizuje za svih 28 zemalja članica i da sve budu predstavljene na najvišem nivou, kao i da se pošalje poruka zajedništva oko evropskih integracija Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja.

Bugarska sada užurbano pregovara s Madridom kako bi pronašlli odgovarajuće rešenje.

List ističe da i Slovaci, koji takođe ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, razmišljaju o modalitetima učešća.

– Kako stvari trenutno stoje, pod uslovom da ne dođe do nepovoljnog razvoja situacije, Slovačku bi na samitu u Sofiji trebalo da predstavlja premijer Peter Pelegrini. Ministarstvo spoljnih poslova će zastupati državni sekretar Ivan Korčok. Modaliteti našeg prisustva još nisu razmatrani – rekao je za „Novosti“ portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Peter Susko.

Izvor: Tanjug/Novosti/Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite